UBL op zoek naar medewerker digitalisering Bijzondere Collecties

De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL), afdeling Bijzondere Collecties, zoekt een:

medewerker digitalisering Bijzondere Collecties (0,8 fte)

Wil jij een bijdrage leveren aan het toegankelijk maken van de bijzondere collecties van de UBL? Als medewerker digitalisering ga je werken met uiteenlopend erfgoedmateriaal, zoals gedrukte boeken, middeleeuwse handschriften, fotografie, prenten en archiefmateriaal.

Hoe ziet je werkdag eruit?

Je dag begint met het bekijken van de binnengekomen digitaliseringsopdrachten. Hierna verzamel je in de kluis het werk voor de dag. Vandaag wil je drie volledige boeken inscannen. Je ziet dat een van de boeken wat beschadigd is en je besluit om eerst met de restaurator te overleggen. Van de boeken maak je ook een mooie objectfoto. Dan gaat de telefoon: de conservator vraagt of je met spoed een aantal prenten kunt digitaliseren voor een publicatie. Je gaat er gelijk mee aan de slag. Aan het einde van de dag bewerk je de beelden na en zorg je voor de juiste naamgeving van de digitale bestanden. Je ruimt de fotostudio op en zorgt dat alles netjes en stofvrij wordt achtergelaten. Dit alles doe je niet alleen. Je werkt samen met een collega-medewerker digitalisering en je overlegt vaak met de collega’s van de leeszaal, het restauratieatelier en de conservatoren.

Dit zijn je belangrijkste taken:

 • Digitalisering van de bijzondere collecties van UBL, zowel met scanner als camera;
 • Zorgvuldige hantering van de oude en vaak kwetsbare materialen;
 • Digitalisering volgens internationale kwaliteitsstandaarden;
 • Bewaken van de planning van digitaliseringstrajecten;
 • Uitvoering van kwaliteitscontroles;
 • Contacten onderhouden met leveranciers en opdrachtgevers;
 • De administratieve verwerking van opdrachten en rekeningen.

Jouw profiel

 • Je hebt een relevante opleiding op minimaal mbo-niveau op het gebied van fotografie of collectiebeheer.
 • Je bent zelfstandig, nauwkeurig, gestructureerd en consistent in je werk.
 • Je hebt ervaring met het digitaliseren van erfgoed en/of met reproductiefotografie in het algemeen en kennis van en ervaring met nabewerkingsprogramma’s zoals Photoshop en/of Capture One.
 • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden.
 • Je hebt een goed beeld van de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering van erfgoed.
 • Het is een pre wanneer je al eerder hebt gewerkt volgens kwaliteitsstandaarden, zoals de Richtlijnen Preservation Imaging van Metamorfoze en FADGI.

Beschrijving organisatie

De UBL biedt medewerkers veel kansen om zich te ontwikkelen. We werken continu aan een inspirerende, inclusieve en diverse werkomgeving waarin iedereen zich welkom, veilig en gewaardeerd voelt. Je komt te werken binnen een toonaangevende wetenschappelijke bibliotheek met collecties van wereldformaat. Centraal staat het bieden van betrouwbare, duurzame en innovatieve diensten. We doen dit samen met andere partijen in binnen- en buitenland. Onze werkterreinen zijn breed en divers, zo ook onze klantgroepen, in het bijzonder studenten, docenten en onderzoekers. Voor hen verzorgen we de wetenschappelijke informatievoorziening als partner in kennis.

UBL staat wereldwijd bekend om haar brede wetenschappelijke collecties en bijzondere collecties, die naast hun rol voor onderwijs en onderzoek ook een belangrijke maatschappelijke en culturele functie hebben. Op onze bibliotheeklocaties bieden wij iedereen een prettige studie- en onderzoeksomgeving. Online staan wij in contact met gebruikers van over de hele wereld. Onze medewerkers dragen hier samen, ieder vanuit hun eigen achtergrond, ervaring en talent, aan bij. Kijk voor meer informatie ook op bibliotheek.universiteitleiden.nl.

Wij bieden

Aanstelling vindt plaats conform de cao Nederlandse Universiteiten. Het betreft een tijdelijke aanstelling voor de duur van een jaar met uitzicht op een vast dienstverband bij goed functioneren. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, minimaal € 2.693 en maximaal € 3.636 bruto per maand bij een fulltime aanstelling (salarisschaal 7).

Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%), uitstekende opleidingsfaciliteiten, betaald ouderschapsverlof, sabbatical en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Alle informatie hierover kun je nalezen op universiteitleiden.nl/werken-bij.

Diversiteit

Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar om een inclusieve gemeenschap te worden die alle studenten en medewerkers in staat stelt om zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen en zich volop te ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit zijn inclusief.

Verklaring omtrent het gedrag (VOG)

Voor deze functie vragen wij bij indiensttreding om een Verklaring omtrent het gedrag (VOG). Deze verklaring is verkrijgbaar bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar je staat ingeschreven. De aanvraag verloopt via ons en de kosten hiervoor worden vergoed.

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van deze functie kun je contact opnemen met Saskia van Bergen, hoofd Dienstverlening & Collectie-informatie Bijzondere Collecties, e-mail w.van.bergen@library.leidenuniv.nl, telefoon 071-527 14 64.

Solliciteren

Je kunt op deze vacature reageren via de blauwe button solliciteer direct in ons sollicitatiesysteem. Sollicitaties voorzien van een motivatiebrief en cv kunnen tot en met 12 februari worden gericht aan Saskia van Bergen. Selectiegesprekken worden gevoerd in week 9 en 11 van 2024.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.