De Appel exposeert eigen archief in aula en interactieve online omgeving

Tot en met 29 mei 2022 is de tentoonstelling Catching Up in the Archive te zien in de Appel Amsterdam over het archief van dit kunstcentrum. Hiervoor zijn zestienduizend objecten van het archief naar de aula gebracht, waar ze deel zijn van de interactieve online omgeving die speciaal voor deze expo is gemaakt.

De betrokken kunstenaar is Mariana Lanari; zij verzamelde het omvangrijke archief van de Appel, samen met de werkplekken van de archivisten, en verplaatste deze naar de aula. De ruimtelijke verplaatsing van het materiaal ging gepaard met de implementatie van digitale technologieën die zijn ontwikkeld door Archival Consciousness: mobiele archiefkasten (ofwel Silverfish), die door middel van RFID-technologie objecten kunnen herkennen, materialen kunnen scannen en deze direct kunnen tonen in Bibliograph, de online omgeving van de tentoonstelling die te vinden is via de website van de Appel.

Lanari zette in 2019 Archival Consciousness op in samenwerking met grafisch ontwerper Remco van Bladel. Lanari en Bladel verkennen hiermee nieuwe manieren waarop bibliotheken en archieven hun materiaal openbaar kunnen maken. In het kader van EU Horizon 2020 werden zij onderscheiden met een beurs van MediaFutures, en ze kregen onder meer ondersteuning van het Route Kunst-programma van NWA/NWO en van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Bijdragen aan digitale collectie

Bezoekers en toevallige voorbijgangers worden in de tentoonstelling uitgenodigd om rond te struinen tussen de archiefstukken en vervolgens zelf met de technologie aan de slag te gaan door materialen in te scannen en te annoteren. Zo leren ze de digitale infrastructuur van het archief van de Appel kennen en dragen ze bij aan het vormen van de digitale collectie die zich steeds verder uitbreidt. Bovendien kan iedereen er zijn eigen archiefverzameling samenstellen.

Meer informatie vind je hier.

Foto boven: screenshot van de Bibliograph.