Datavisualisatie: Sonja Kuijpers: ‘Datavisualisatie sluit aan bij landschapsarchitectuur’

Grafisch ontwerper Sonja Kuijpers (1974) hield zich tot voor kort bezig met landschapsarchitectuur, maar dankzij de visualisatie ‘Weather Eindhoven’ heeft ze haar eerste stappen in de wereld van datavisualisatie gezet. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Haar visualisatie is opgenomen op de Information is beautiful awards-website. Verder heeft Manuel Lima, een van de meest invloedrijke personen als het om informatiedesign gaat, haar gevraagd voor zijn eerstvolgende boek. IP sprak met Kuijpers over haar werk en ervaringen.

Door: Niall MacKellar 

Wat houdt het project Weather Eindhoven in?

‘In deze visualisatie zie je één jaar aan data over het weer in Eindhoven. De metingen zijn op het vliegveld verricht. Persoonlijk vind ik de windmeting zeer interessant, omdat daar uitschieters in zitten waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Het betreft vooral de metingen tijdens stormen.’

‘In eerste instantie liet de visualisatie alleen wind en neerslag zien, maar omdat de temperatuur ook een belangrijke rol speelt heb ik die alsnog toegevoegd. Ik vond de temperatuur het moeilijkst om te visualiseren. De visualisatie is zo opgebouwd dat de buitenste ring de windsnelheid en neerslag toont en de binnenste ring de temperatuur. De lijnen met de bolletjes aan de rand geven de windkracht van laag (wit) naar hoog (rood) weer. De hoeveelheid neerslag is verwerkt in een staafdiagram waar de neerslag in de kleur blauw is gevisualiseerd. Het idee achter de radius is dat het weer een bepaalde relatie heeft met tijd en daarom een logische keuze is om de data op deze manier te visualiseren.’

Waarom ben je je bezig gaan houden met datavisualisatie?

‘Na mijn opleiding Reclame aan de SintLucas in Eindhoven wilde ik de bachelor Man and Living aan de Design Academy gaan volgen. Al snel bleek dat ik mij er niet op mijn plaats voelde. Ik maakte de overstap naar de bachelor Man en Public Space, waar ik voor het eerst in aanraking kwam met landschapsarchitectuur. Dat bleek echt iets voor mij te zijn. Van kinds af aan heb ik al een affiniteit met de natuur.’

‘Na het afronden van de bachelor ben ik in deze branche als vormgever aan de slag gegaan. Door de recessie in de wereld van architectuur en vervolgens ook in die van de landschapsarchitectuur moest het bedrijf waar ik werkte een groot deel van zijn personeel ontslaan. Van de ene op de andere dag zat ik thuis. Er was één uitweg: voor mezelf beginnen.’

‘Zo ben ik in aanraking gekomen met infographics en datavisualisatie. Ik ontdekte dat daar ook mijn hart lag – en het sluit aan bij landschapsarchitectuur: je werkt met verschillende lagen aan data die verwerkt moeten worden in één beeld.’

‘Wat je met data kan doen vind ik super fascinerend. Tijdens mijn studie aan de Design Academy hebben wij ook veel met data gewerkt. Dan wordt je eropuit gestuurd om op een paar vierkante meter onderzoek te doen. Dat vind ik nog altijd heel belangrijk: dat je niet altijd de focus legt op het geheel maar juist een deel gedetailleerd leert beschrijven.’

Wat zijn je eerste ervaringen met het visualiseren van data?

‘Ik zag zoveel mooie voorbeelden van datavisualisaties op internet, maar ik ben zelf helemaal niet van het programmeren. Ik wilde iets uitproberen zonder dat er al te veel programeerervaring aan te pas hoefde te komen. Zo ben ik op het weer uitgekomen.’

‘Om het project voor mezelf behapbaar te maken, heb ik ervoor gekozen te werken met data uit een bepaald jaar. Verder heb ik enkele cursussen op het gebied van data verzamelen en analyseren gevolgd die van pas kwamen bij het maken van deze visualisatie.’

‘Omdat ik niet met een programmeertaal werk, moest de hele visualisatie met de hand digitaal getekend worden. Mensen die ik hierover spreek zijn dan ook verbaasd wanneer ik dit aan ze vertel. Ik merk dat ik veel schetsen moet blijven maken om erachter te komen wat het juiste beeld is om te gebruiken voor de visualisatie. Ik heb vaak de neiging om direct achter een computer te duiken en mijzelf volledig te richten op iets dat ik dan per se wil maken. Met als gevolg dat ik vaak de rest niet meer zie. Het is belangrijk een goed beeld te krijgen van wat jezelf interessant vindt om te laten zien.’

Niall MacKellar volgt de master Information Design aan de Design Academy Eindhoven.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen