Datasetregister in beheer bij Nationaal Archief

Het Nationaal Archief heeft sinds begin dit jaar het Datasetregister in beheer, een online register dat linkt naar datasetbeschrijvingen van erfgoedinstellingen. Onderzoekers, ontwikkelaars en zoekmachines kunnen hierdoor deze data eenvoudig vinden voor hergebruik. 

Het Datasetregister stond een proefperiode van een halfjaar online als gezamenlijk product van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), waar het Nationaal Archief deel van uitmaakt. Vanaf nu ligt de verantwoordelijkheid voor het register bij het Nationaal Archief, dat erfgoedinstellingen aanmoedigt om datasets te beschrijven en aan te bieden vanuit hun eigen systemen. Het Datasetregister haalt deze datasetbeschrijvingen op, wat een totaalbeeld van beschikbare datasetbeschrijvingen oplevert.

Op dit moment telt het Datasetregister meer dan zevenhonderd datasetbeschrijvingen van ruim veertig verschillende erfgoedinstellingen. Het Nationaal Archief gaat het de komende jaren in goed overleg met andere erfgoedinstellingen uit het NDE beheren en verder ontwikkelen. Meer informatie hierover vind je hier.