Dataiku opent online ‘museum’ voor data science

Van de pioniers op onontgonnen terrein in de begintijden van wetenschap en wiskunde tot moderne vernieuwers; op historyofdatascience.com is allerlei informatie te vinden over de voorlopers en hedendaagse leiders van datawetenschap die de manier waarop we vandaag leven en denken hebben vormgegeven. Het initiatief is opgestart door Dataiku dat van AI een alledaags verschijnsel wil maken.

De nieuwe online ervaring History of Data Science is het resultaat van een wereldwijde samenwerking tussen tientallen dataspecialisten. Op de site staan artikelen over data science en AI-innovaties, maar ook interactieve ervaringen zoals ‘Beat the Linear Algorithm Regression game’. Verder kunnen gebruikers er een gratis exemplaar downloaden van Innovators of Data Science: From Bayes to Bayesian Neural Networks. Deze nieuwe graphic novel vertelt de verhalen van twaalf helden die data science hebben getransformeerd: Thomas Bayes, Pierre-Simon Laplace, Carl Friedrich Gauss, Ada Lovelace, Ronald Fisher, Alan Turing, Claude Shannon, Geoffrey Hinton, Yann LeCun, Jürgen Schmidhuber, Yoshua Bengio en Bernhard Schölkopf.

Inclusieve en verantwoorde AI

Volgens Dataiku-medeoprichter en ceo Florian Douetteau is de nieuwe ervaring er voor iedereen, van AI-bouwers tot AI-consumenten, en weerspiegelt dit de samenwerkingsgeest onder dataspecialisten die ook binnen zijn eigen bedrijf wordt nagestreefd: ‘We zijn toegewijd aan het bouwen en doorontwikkelen van dit project, omdat we geloven dat alledaagse AI stevig geworteld moet zijn in een gedeelde data science-cultuur. Wij geloven dat dit mensen samenbrengt en hen in staat stelt om geweldige dingen te bouwen en te begrijpen en van fouten uit het verleden te leren. Op deze manier zullen we in staat zijn om toekomstbestendige inclusieve en verantwoorde AI-toepassingen te bouwen.’