Datasteward en information security officer bij snelstgroeiende beroepen Nederland

LinkedIn heeft onlangs de twintig snelstgroeiende beroepen van Nederland in de laatste vijf jaar op een rij gezet. Specialist talentwerving staat bovenaan, datasteward op een tweede plaats. Ook machine learning engineer (7) en information security officer (11) staan in de top-20.

Organisaties hebben een grote behoefte aan datastewards, die zorgen voor de juistheid, volledigheid en kwaliteit van de data binnen een organisatie. In het hoger onderwijs, bij onderzoeksdiensten en machineproductie is er veel vraag naar deze functie, volgens LinkedIn. Het is de nummer twee op de ranglijst van snelstgroeiende banen.

Machine learning engineer (of artificial intelligence engineer) staat op een zevende plaats met veel vraag in de technologiesector, maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat er ook in andere sectoren behoefte aan zal zijn. LinkedIn verwacht namelijk dat er tegen 2030 zo’n 65 procent van de vaardigheden die in 2015 in de gemiddelde vacature stonden genoemd anders zullen zijn door de komst van AI.

Op de elfde plaats staat information security officer door de steeds grotere behoefte aan cyberveiligheid. Volgens LinkedIn is er veel vraag binnen de sectoren IT-services en consultancy, spoorwegvervoer en onderzoeksdiensten.

LinkedIn stelt verder in het onderzoek dat in 2024 69 procent van de werkenden in Nederland overweegt te veranderen van baan.