Crowdfunding voor restauratie glossenbijbel succesvol

De erfgoedbibliotheek van het Grootseminarie Brugge is er dankzij crowdfunding in geslaagd 7.540 euro op te halen voor de restauratie van een unieke bijbel uit 1480.

Dat meldt de Vlaamse Erfgoedbibliotheek in een persbericht. Via de website Boekensteun kwam meer dan drie keer zo veel binnen als het gevraagde bedrag, waardoor de bibliotheek alle vier de delen van de bijbel weer in topconditie kan brengen.

Het crowdfundingplatform Boekensteun, een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), werd in september 2013 gelanceerd. Het platform werd technisch gerealiseerd door Stichting voordekunst, dat in Nederland eerder al een crowdfundingsite voor culturele projecten heeft gerealiseerd. Voor de crowdfunding van de restauratie van de laatmiddeleeuwse bijbel werden ook andere kanalen ingezet, zoals Vimeo.

De volledige titel van de glossenbijbel is ‘De Biblia latina cum glossa ordinaria et interlineari’. Het werk werd in 1480 in Straatsburg gedrukt. Een glossenbijbel wordt gekenmerkt door Bijbeltekst die rondom is voorzien van commentaar van theologen uit de vroege eeuwen van het Christendom. De bibliotheek meldt dat het exemplaar van de Ter Doestabdij de allereerste gedrukte versie van zo’n bijbel is.

Zie ook:  ‘Crowdfunding draait om betrokkenheid, niet om geld’.