Complete line-up VOGIN-IP-lezing bekend (en inschrijving gestart)

 Op 9 maart organiseren VOGIN en IP | vakblad voor informatieprofessionals weer gezamenlijk de jaarlijkse VOGIN-IP-lezing. Het biedt een uitgebreid programma van een hele dag met lezingen en workshops rond het thema “zoeken & vinden”. De dag wordt gehouden in het gebouw van de OBA in Amsterdam.

Er zijn twee plenaire keynotes:

  • Henk van Ess: ‘Jihadi John: Webrecherche onder tijdsdruk’

Hoe pleeg je verantwoorde webrecherche onder tijdsdruk? Je maakt het live mee in een onderzoek naar de meest gezocht jihadist van de wereld. Henk van Ess rijdt vol gas in doodlopende straten. Maar gelukkig blijkt er elke keer een slim trucje waarmee je toch weer verder kan. Binnen een uur houd je 15 tips over die je telkens opnieuw kunt gebruiken. Dit onderzoek is door Henk gedaan voor de Britse krant Daily Telegraph.

  • Herbert van de Sompel: En toen was er niets meer: Omgaan met de vluchtigheid van het web’

Hyperlinks zijn een krachtige en essentiële component van het web maar tezelfdertijd diens achilleshiel. Na een tijdje werken links niet meer – linkrot – of begint de inhoud aan het eind van links te veranderen – Content Drift. Met linkrot hebben we noodgedwongen leren leven hoewel die 404-boodschappen ons steevast frustreren. Van de Sompel geeft een overzicht van deze linkproblematiek, van aanpakken die erop gericht zijn om de integriteit van links te bewaren en van de ruwe kantjes van die aanpakken. Persistent Identifiers, Robust Links, Link Decoration, Memento, webarchieven, en Signposting zullen de revue passeren.

Workshops

Verder hebben bezoekers de keuze uit het bijwonen van nog meer lezingen en deelname aan allerlei praktijkgerichte workshops. Daarbij is er onder meer aandacht voor order andere ‘Zoekupdate 2017’, business information, zoeken in bibliografische databanken, bloggen & vloggen, informatie & politiek, en semantisch zoeken & het semantisch web en nog veel meer.

Kijk voor het volledige programma op vogin-ip-lezing.net