De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft op de tachtigste verjaardag van Colossus voor het eerst foto’s gedeeld van het apparaat dat kan worden beschouwd als de eerste moderne, toen topgeheime computer.
Colossus werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 18 januari 1944, afgeleverd op Bletchley Park om Duitse codeberichten te kraken. Wiskundige en computerpionier Alan Turing was daar toen al enkele jaren actief met de Enigma-code. Colossus was de opvolger. Het apparaat woog duizend kilo, was twee meter hoog en zat vol schakelaars en stekkers.
Voor Colossus gebruikten de Britten een nieuwe technologie, waarbij mechanische schakelingen werden vervangen door 2500 elektronenbuizen, waardoor ze veel sneller tot resultaat konden komen: van weken naar uren. Met succes want in aanloop naar D-day, een belangrijk keerpunt in de oorlog, konden de geallieerden berichten ontcijferen waaruit bleek dat Hitler de invasie niet in Normandië, maar bij Calais verwachtte.
Tegen het einde van de oorlog waren er tien Colossus-machines operationeel. De computer werd ook ingezet tijdens de Koude Oorlog.
Het bestaan van de machine werd opvallend genoeg pas in de jaren 2000 onthuld. Nu worden de eerste foto’s pas onthuld. ‘Technologische innovatie heeft altijd centraal gestaan in ons werk hier bij GCHQ en Colossus is daar een perfect voorbeeld van’, zegt directeur Anne Keast-Butler in een verklaring.