Hoe kunnen erfgoedorganisaties hun digitale erfgoed op een speelse manier onder de aandacht brengen? Met die vraag in het achterhoofd heeft de KB samen met ontwikkelaar Hay Kranen een prototype gemaakt van een Facebook Messenger Chatbot. De KB Lab Bot is sinds 12 juni voor iedereen beschikbaar.
Gebruikers kunnen met deze chatbot digitale topstukken opvragen uit het Geheugen van Nederland. Voor programmeurs die zelf een chatbot willen maken, stelt de KB de software gratis beschikbaar als open source-code.
De KB Lab Bot is het resultaat van de Hack-a-LOD 2016, een jaarlijkse hackathon waarbij softwareontwikkelaars proberen op een zo creatief mogelijke manier verbindingen te leggen tussen erfgoedcollecties. Hay Kranen won de editie van 2016 en ontving van de KB zestig uur ontwikkeltijd om zijn idee voor een Facebook Messenger chatbot verder uit te werken. Zo is er een open source systeem gebouwd waarmee andere erfgoedinstellingen, programmeurs en vrijetijds ontwikkelaars zelf een chatbot kunnen maken. Om te laten zien wat er kan, heeft het team samen met Hay de KB Lab Bot gemaakt.
De open source code is beschikbaar via het KB Lab en kan gebruikt worden om een chatbot te maken in Facebook of op andere platforms of websites. De KB Lab Bot is een werkend prototype om te laten zien wat een chatbot voor de erfgoedsector voor mogelijkheden biedt. Dit prototype maakt gebruik van rechtenvrije afbeeldingen uit het Geheugen van Nederland. Internetters kunnen afbeeldingen zoeken, maar ze ook worden verrast met een afbeelding van een schilderij, tekening, affiche of krantenknipsel.
Om de KB Lab Bot te gebruiken is een Facebook-account nodig. Op de pagina van de KB Lab Bot kun je klikken op ‘Stuur een bericht’, waarna er een apart scherm opent. Met de knop ‘Get started’ of ‘Aan de slag’ start je de chatbot, die dan zelf uitlegt wat je kunt doen.
Onderzoeker Martijn Kleppe schreef een blog over het maken van de chatbot.