Bootcamp Duurzame Data voor de Heritage Sciences van start op 29 juni

Op 29 juni start het eerste deel van de nieuwe vierdelige training Bootcamp Duurzame Data voor de Heritage Sciences. Deelname is kosteloos.

De training is bedoeld voor datastewards, datamanagers en onderzoekers in de heritage sciences, en voor professionals met de verantwoordelijkheid voor het beheren van onderzoeksdata die verbonden zijn aan de (museale) collectie(s) van hun organisatie en die data gestructureerd duurzaam willen bewaren, makkelijk willen kunnen delen en voor anderen toegankelijk willen maken. Tijdens de training leren zij de basis van het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk houden van digitale erfgoeddata en van analytische onderzoeksdata. Ook is er aandacht voor metadata, databeleid en hoe de aspecten van goed datamanagement samenkomen in een datamanagementplan (DMP). Voor de inhoud en oefeningen wordt gebruikgemaakt van de online leeromgevingen van Essentials 4 Data Support en Leren Preserveren.

Vier ochtenden

De bootcamp vindt plaats op woensdag 29 juni, donderdag 30 juni, vrijdag 1 juli en woensdag 6 juli (van 10-13 uur) bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort. Deelname is kosteloos. Kandidaten die betrokken zijn bij het Nederlandse netwerk E-RIHS (European Research Infrastructure Heritage Science) hebben in principe voorrang, maar ook geïnteresseerden van andere musea, universiteiten en onderzoeksinstellingen met een connectie met de heritage sciences zijn welkom. Er is ruimte voor minimaal acht en maximaal twaalf deelnemers. Wie niet kan worden geplaatst, komt op de wachtlijst voor de tweede ronde die eind 2022 zal plaatsvinden. 

De bootcamp wordt aangeboden door VHIC Faculty, E-RIHS Nederland, Research Data Netherlands (RDNL), Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en Data Archiving and Networked Services (DANS).