Boom Juridische uitgevers lanceert open access-platform voor advocaten

Met  Open Access Advocate (OAA) van Boom Juridische uitgevers is het eerste juridische open access-platform speciaal vóór en door advocaten een feit.

OAA biedt advocaten de mogelijkheid hun artikelen te publiceren op een voor iedereen gratis toegankelijk platform. Dit kunnen zowel nieuwe als reeds elders gepubliceerde artikelen zijn. Bij nieuwe artikelen biedt Boom de auteur tevens editing, peer review en uitgebreide promotie. Daarnaast draagt de advisory board bij aan de blijvende vernieuwing van dit platform en de hoge kwaliteit van artikelen.

OAA hanteert een combinatie van ‘green’ en ‘gold’ open access.  Bij de groene route archiveren auteurs een eerder gepubliceerd artikel in een databank (repository) die gratis toegankelijk is voor iedereen. Bij de gouden route betalen de auteurs die de artikelen aanbieden in het geval van plaatsing voor de diensten die het platform levert: selectie, redigeren, peer review (light of double blind), publicatie op het platform en marketing van auteur en artikel (via social media en alerts).

Wirt Soetenhorst, directeur Boom Juridische uitgevers, in een persbericht: ‘Het platform speelt in op de veranderende publicatiewensen zoals die leven bij advocatenkantoren in Nederland.  Men wil met artikelen doelgroepen, zoals bedrijfsjuristen, direct en snel benaderen. Wij zorgen voor validering, peer review en optimale vindbaarheid. Ik durf te beweren dat we de eerste juridische uitgeverij zijn die met dit concept komt.’