Boekenbot helpt lezer bij uitkiezen passend boek

Studio Winegum en Bookarang hebben een algoritme geïntroduceerd in de vorm van chatbot Puck die lezers helpt ontdekken welke roman of thriller en welke auteurs het beste bij hun persoonlijke voorkeur passen. 

Puck is de eerste chatbot waarmee de lezer ‘in gesprek’ kan over boeken en is te vinden op www.puck.nu. Aan de hand van een doordachte chat bouwt Puck een persoonlijk profiel van de lezer op en presenteert ze vervolgens enkele boeken die bij hem of haar passen. Deze boeken kan de lezer vervolgens via de website bestellen en thuis laten bezorgen.

Studio Winegum en Bookarang hebben het idee en het algoritme ontwikkeld om boekenwinkels en bibliotheken aan meer omzet te helpen. Verder moet het een podium bieden aan minder bekende auteurs of auteurs die nog niet zijn doorgebroken terwijl hun werk wel aansluit bij persoonlijke profielen. Zo worden lezers verrast met leuke suggesties. De verwachting is dat zij hierdoor meer gaan lezen en dat de niet-lezer wordt overgehaald toch eens een boek te proberen.

‘De fysieke boekwinkel heeft geduchte concurrentie van online giganten zoals Amazon’, vertelt Marcel de Groot van boekhandelsketen Libris. ‘Als je daar bestelt krijg je op basis van je leesgedrag suggesties voor nieuwe boeken. Puck kiest voor de persoonlijke aanpak. Uit de testfase bleek dat 46 procent de flaptekst leest van de aanbevolen boeken en dat 41 procent daadwerkelijk van plan is er een te kopen. Op deze manier kunnen we boekenwinkels een handje helpen om te overleven.’ Van de Puck-gebruikers verwacht 26 procent meer te gaan lezen door het persoonlijke advies; 65 procent geeft aan Puck blijvend te willen gebruiken.