Bijzondere Collecties UvA herdenkt 400ste sterfdag Shakespeare met expositie

Shakespeare is nog altijd alomtegenwoordig, in het theater en in de populaire cultuur. Dat is de boodschap van ShakespeareNL, de tentoonstelling die vanaf 16 december te zien is bij De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

De vierhonderdste sterfdag van William Shakespeare (1564-1616) wordt in binnen- en buitenland op grote schaal herdacht. En dat is niet vreemd: geen andere toneelschrijver heeft zulke diepe sporen getrokken in de theatergeschiedenis als Shakespeare. Ook in Nederland is hij tot op de dag van vandaag veruit de meest gespeelde toneelschrijver.

In de tentoonstelling van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is te zien hoe ver de invloed van Shakespeare in Nederland reikt. Er is veel materiaal uit de theatercollectie van de Bijzondere Collecties te zien, zoals maquettes, kostuums van Rien Bekkers, affiches en boeken. Ook zijn er bruiklenen te zien van onder meer Atlas van Stolk, Archief Erfgoedcentrum Rozet Arnhem en het Nationale Toneel. Bovendien zijn er monologen te beluisteren, ingesproken door Gijs Scholten van Aschat, over de hartstochten die de karakters in Shakespeares stukken beheersen en die de bezoeker door de tentoonstelling voeren.

Gijs Scholten van Aschat zal de tentoonstelling openen op donderdag 15 december om 17.00 uur. De vormgeving van de tentoonstelling is van Stefan Voets en Loes Claessens. Betrokken (gast)conservatoren zijn Hans van Keulen (conservator Uitvoerende kunsten) en Rob van der Zalm (Instituut voor Theaterwetenschap Amsterdam).

De tentoonstelling duurt van 16 december 2016 t/m 7 mei 2017.