De Bibliotheek van UvA/HvA heeft het Spaanse bedrijf LIBNOVA geselecteerd als partner om het nieuwe digitale depot mee op te zetten; een centrale plaats voor de duurzame opslag, toegang en langetermijnpreservering van de digitale collecties.
De Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft een groeiende hoeveelheid digitale collecties, vooral bij het Allard Pierson, museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de UvA. Het gaat om museale, bibliografische en archiefcollecties, zowel materialen uit digitaliseringsprojecten als objecten die alleen in digitale vorm (digital born) bestaan. Om deze objecten verantwoordelijk op te slaan, zet de bibliotheek een digitaal depot op. Dit nieuwe depot wordt de centrale plaats voor de toegang en opslag van digitale collecties voor de lange termijn volgens de gangbare standaarden voor langetermijnpreservering, het OAIS-model en de ISO 16363-standaard.
Na een Europese aanbestedingsprocedure is LIBNOVA als partner hierin uit de bus gekomen. Het Spaanse bedrijf is specialist op het gebied van digitaal preserveren, met onder meer de British Library, HILA Stanford University, EPFL Lausanne en de Universiteit van Oxford als klant. ‘Het softwareplatform LIBSAFE waarmee zij inschreven, scoorde in de aanbesteding bijzonder goed op een efficiënte interface’, aldus de Bibliotheek van UvA/HvA. ‘Dat is belangrijk omdat het personeel van de Bibliotheek een grote hoeveelheid objecten in het nieuwe depot gaat inlezen.’
Naast de inrichting en het gebruik van LIBSAFE omvat de opdracht ook consultancy over het opzetten van een nieuwe werkwijze om digitale materialen te verwerken en de integratie met andere systemen van de Bibliotheek, waaronder ArchivesSpace, Alma en Goobi.
Pilotproject bedrijfsarchief Nieuw Ensemble
Het pilotproject omtrent het nieuwe digitale depot in samenwerkring met LIBNOVA zal later dit jaar van start gaan. Het betreft het bedrijfsarchief van het voormalige muziekensemble Nieuw Ensemble, dat bij het Allard Pierson is ondergebracht. Dit archief bevat onder meer mailberichten en productiemateriaal.
Foto (door Monique Kooijmans): de onderzoekzaal in het Allard Pierson.