Donatie van 1 miljoen voor Bellingcat

De Nationale Postcode Loterij doneert 1 miljoen euro aan Bellingcat, zodat het journalistieke onderzoekscollectief zijn werk kan uitbreiden, meldt Villamedia.nl. In 2019 steunde de loterij het platform ook al eens, toen met een half miljoen euro.

Tegenover het AD zegt de loterij dat de effectiviteit van de onderscheidende en innovatieve aanpak van Bellingcat, waarbij vrijwilligers online bronnen bestuderen, is bewezen. ‘Goede informatie is belangrijk voor een geïnformeerde samenleving, zeker in deze tijden waarin nepnieuws welig tiert. Onafhankelijke, kwalitatieve onderzoeksjournalistiek is daarvoor essentieel.’ 

Oprichter Eliot Higgins zegt ontzettend blij te zijn met de bijdrage, dat de band met Nederland nog eens benadrukt. Het collectief verzette veel werk in het kader van het onderzoek naar MH17 en het collectief is in Nederland gevestigd. Higgins bracht afgelopen februari het boek Wij zijn Bellingcat uit, waarin hij terugblikt op de eerste jaren van het onderzoeksplatform en op het fenomeen open source intelligence, het op basis van openbare bronnen en materiaal op sociale media reconstrueren van locaties, verbanden en identificeren van personen.