Bibliotheek Universiteit Maastricht zoekt metadataspecialist

Vind je het interessant om de nieuwe ontwikkelingen te volgen rondom next-generation metadata, zoals bijvoorbeeld linked (open) data? Lijkt het jou een uitdaging om hier als metadataspecialist aan mee te werken en wil je hierin een voortrekkersrol vervullen? Lees dan zeker verder, want misschien ben jij wel de nieuwe collega die wij zoeken.

Functieomschrijving

Metadata, cruciaal in het hier en nu
Goede metadata stellen wetenschappers in staat om allerlei data makkelijk te vinden en met elkaar te combineren. Daarnaast helpen ze bibliotheken om de zichtbaarheid en vindbaarheid van hun wetenschappelijke informatie te vergroten. Door de enorme toename van wetenschappelijke informatie en de mogelijkheden om data met elkaar te verbinden, wordt de inzet van metadata steeds belangrijker.

Next-generation metadata, dé toekomst
Er zijn allerlei ontwikkelingen rondom next-generation metadata gaande, waardoor deze functie je blijft uitdagen. Als next-generation metadataspecialist ontwikkel je je tot een expert op het gebied van catalogiseren met onder andere linked (open) data (LOD). Dit doe je samen met de kerngroep Linked Data, die verder bestaat uit een linked data-specialist en een data engineer. Je neemt je metadatacollega’s hierin mee. Samen met hen draag je zorg voor de duurzame toegankelijkheid, vindbaarheid en bruikbaarheid van bronnen en collecties met hierbij vooral aandacht voor het catalogiseren volgens de nieuwe internationale standaarden die de Universiteitsbibliotheken & Nationale Bibliotheek (UKB) gezamenlijk hebben afgesproken.

Jij gaat je bezighouden met:

  • Functionaliteit en mogelijke toepassingen van nieuwe metadataconcepten, zoals resource description & access (RDA), Bibframe en linked data;
  • Het uitwerken van voorstellen ten behoeve van de ontwikkeling van het metadatabeleid binnen de Universiteit Maastricht (UM). Bij de implementatie hiervan werk je mee aan de toepassing in de systemen van de Universiteitsbibliotheek (UB);
  • Het meenemen van je collega-metadateerders, waarmee je nauw samenwerkt, in de ontwikkelingen op het gebied van next-generation metadata;
  • Het geven van advies over, instructie in en ondersteuning bij de toepassing van RDA en het gebruik van de RDA-toolkit;
  • Het deelnemen aan relevante landelijke overleggen, zoals de UKB-Expertisegroep Metadata en de FOBID (brancheorganisatie voor de Nederlandse bibliotheeksector)-RDA Commissie;
  • Het participeren in of leiden van projecten in het kader van metadateren en linked (open) data.

Functie-eisen

Wij zijn op zoek naar jou als jij de context begrijpt waarin metadata worden gebruikt. Je bent in staat om de functies en doelen van metadata met betrekking tot diverse soorten gebruikers met verschillende behoeftes (zoals geautomatiseerde verwerking) met elkaar in verband te brengen. Verder heb je:

  • Een hbo-/wo-werk- en -denkniveau. Specialisatie in informatie- of datamanagement is wenselijk;
  • Ervaring als metadateerder;
  • Kennis van metadata in een wetenschappelijke (bibliotheek)context en in staat om de taal, functies en doelen van diverse soorten metadata te (leren) begrijpen en te vertalen naar toepassingen voor de UM;
  • Een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel mondeling als schriftelijk;
  • Sterke communicatieve vaardigheden en het vermogen zowel zelfstandig als in teamverband te functioneren, waarbij je effectief en oplossingsgericht samenwerkt;
  • Kennis van relevante (linked) metadataformaten, uitwisselingsstandaarden en -platforms (zoals MARC 21, Dublin Core, Schema.org en Wikidata) en (linked) data-serialisatieformaten (zoals XML, RDF, JSON-LD) is een pre;
  • Affiniteit met het werken met ontologieën en vocabularies is een pre;
  • Ervaring met datatransformatie-tooling (zoals MarcEdit of OpenRefine) en uitwisselingsprotocollen (OAI-PMH) is een pre.

Wat biedt de UM?

Als metadataspecialist bij de UB kom je in dienst bij de meest internationale universiteit van Nederland in het prachtige Maastricht. Verder bieden wij je:

  • Goede arbeidsvoorwaarden. De functie is ingeschaald in schaal 9 conform UFO-profiel Specialist Wetenschappelijke Informatie met bijbehorende salarisinschaling op basis van ervaring tussen € 3.377 en € 4.640 bruto per maand (op basis van een fulltime dienstverband van 38 uur per week). Mogelijke doorgroei naar schaal 10. In aanvulling op het maandsalaris zijn een 8,0% vakantie-uitkering en een 8,3% eindejaarsuitkering van toepassing.
  • Een arbeidsovereenkomst voor een periode van twaalf maanden met een omvang van 0,8 fte. Bij gebleken geschiktheid zal de arbeidsovereenkomst worden omgezet in een dienstverband voor onbepaalde tijd.
  • Bij de UM hebben we het welzijn van onze medewerkers hoog in het vaandel. Zo hanteren we flexibele werktijden en de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken indien de aard van je functie dit toelaat. Hiervoor ontvang je maandelijks een thuiswerk- en internetvergoeding. Kom je fulltime bij ons werken, dan heb je jaarlijks recht op 29 vakantiedagen en vier extra feestdagen, te weten carnavalsmaandag en -dinsdag, Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag. Maak je gebruik van de mogelijkheid om compensatie-uren op te bouwen, dan komen hier nog eens twaalf dagen bij. Daarnaast kun jij jouw arbeidsvoorwaarden personaliseren aan de hand van een cao-keuzemodel.
  • Als UM hebben we diverse andere mooie secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierbij kun je denken aan een goede pensioenregeling bij het ABP. Verder kun je als UM-medewerker meedoen aan bedrijfsfitness en gebruikmaken van het zeer uitgebreide sportaanbod dat wij ook aan onze studenten aanbieden.
  • Tot slot maar zeker niet onbelangrijk de ruimte en faciliteiten om jezelf te ontwikkelen: persoonlijk en in jouw vakgebied. Dit faciliteren we door het bieden van een ruim opleidingsaanbod en ondersteunen we door diverse breed gedragen initiatieven, zoals ‘erkennen en waarderen’.

De arbeidsvoorwaarden van de Universiteit Maastricht zijn grotendeels vastgelegd in de Cao Nederlandse Universiteiten. Daarnaast gelden lokale bepalingen specifiek voor de UM. Voor meer informatie klik hier.

Waarom werken bij de UM?

Aan de UM draait alles om de toekomst. Die van onze studenten omdat we ze een stevige, brede basis geven voor de rest van hun leven. En die van ons allemaal door ons onderzoek naar oplossingen voor vraagstukken in de hele wereld. Met onze zes faculteiten zorgen we voor een veelomvattend aanbod aan onderwijs en onderzoek.

In ons onderwijs werken we met de methode Probleemgestuurd Onderwijs (PGO). Dit betekent dat onze studenten in kleine groepen zélf op zoek gaan naar oplossingen voor problemen en vraagstukken. Ze discussiëren samen, trekken conclusies, formuleren een antwoord en presenteren dat aan de hele groep. Zo doen ze belangrijke vaardigheden op voor hun hele loopbaan.

De UM heeft op dit moment meer dan 22.300 studenten en ruim 5.000 medewerkers uit alle windstreken. Dat zorgt voor een inspirerende en bruisende internationale gemeenschap.

Spreekt deze internationale omgeving waarin de wetenschap centraal staat jou aan? En wil jij hier vanuit een wetenschappelijke of juist staffunctie een steentje aan bijdragen? Dan ben jij met jouw unieke bijdrage van harte welkom! Want als jonge Europese Universiteit van Maastricht bieden we perspectief dat we vertalen naar jouw talent. Je bent waardevol voor onze universiteit en de maatschappij en we inspireren je om met trots en plezier samen te groeien. Voor meer informatie over de UM klik hier.

Afdeling

Supporting your academic goals, daar staan we als Universiteitsbibliotheek voor. We staan nauw in verbinding met de academische wereld en zijn binnen deze community cruciaal voor student, docent en onderzoeker in de digitale transitie. We dragen bij aan het UM open science-beleid, dé beweging die de impact van de wetenschap nog meer vergroot, door onze service te richten op het openstellen en transparant maken van wetenschappelijke informatie. De UB is ook zelf volop in ontwikkeling en dit biedt onze professionals alle ruimte om hun ondernemerschap te tonen en mee te groeien. Dit doen we met een zeer gedreven en heel collegiaal team, waarbij aandacht is voor ieders well-being. Kom jij deel uitmaken van dit team?

Wil je eerst meer weten over de dienstverlening van de UB, neem dan een kijkje op onze website.

Additionele informatie

Ben je al enthousiast geworden over deze vacature, maar heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met Yvonne van den Broek (teamleider team Collections) via y.vandenbroek@maastrichtuniversity.nl of 06-20 07 63 58, of met Maarten Coonen via m.coonen@maastrichtuniversity.nl of 043-388 57 37.

Solliciteren?

Of ben je al overtuigd en word jij onze nieuwe metadataspecialist? Solliciteer dan nu, uiterlijk 16 oktober 2023, op deze functie via deze link. De eerste sollicitatiegesprekken vinden bij voorkeur plaats op 18 en 19 oktober. De tweede gesprekken worden bij voorkeur gehouden op 26 oktober.

Universiteit Maastricht zet zich in voor het bevorderen en behouden van een diverse en inclusieve gemeenschap. Wij geloven dat diversiteit in onze medewerkers- en studentenpopulatie bijdraagt aan de kwaliteit van onderzoek en onderwijs aan de UM. Dit willen we mogelijk maken door middel van inclusief beleid en innovatieve projecten in samenwerking met studenten en medewerkers. We moedigen je aan om voor deze functie te solliciteren.