Bellingcat-oprichter Eliot Higgins krijgt Vrede van Nijmegen Penning 2024

De Vrede van Nijmegen Penning 2024 is toegekend aan de Britse oprichter van het internationale onderzoeksjournalistiekcollectief Bellingcat, Eliot Higgins. Hij ontving de prijs vorige week voor zijn vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten.

Het internationale netwerk van (burger)journalisten Bellingcat gebruikt sinds 2014 openbare gegevens en beelden (open source intelligence/OSINT). Daarmee wil het de waarheid boven tafel krijgen over misdaden, mensenrechtenschendingen en misstanden in conflicten en oorlogen. Oprichter en burgerjournalist Eliot Ward Higgins (1979) en Bellingcat onderzochten bijvoorbeeld de oorlogen in Syrië en tussen Rusland en Oekraïne. Daarnaast deden ze onderzoek naar het neerhalen van de Malaysia Airlines-vlucht MH17 en de vergiftiging van Sergei en Yulia Skripal. 

Higgins schreef als blogger en burgeronderzoeksjournalist eerder onder het pseudoniem Brown Moses. Hij gebruikt voor zijn onderzoeken naar misstanden vooral open data en socialemediakanalen. In 2015 ontving hij de Hanns Joachim Friedrichs Award, een Duitse onderscheiding voor uitmuntendheid in de journalistiek.

Vrede van Nijmegen Penning

De Vrede van Nijmegen Penning is een tweejaarlijkse onderscheiding die wordt uitgereikt aan een internationale hoofdrolspeler die zich ingezet heeft voor Europa. Het is een initiatief van de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit en NXP Semiconductors. De prijs wordt ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerdere laureaten zijn Jacques Delors (2010), Umberto Eco (2012), Neelie Kroes (2014), het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (2016), Paul Polman (2018) en Frans Timmermans (2022).