Beeld en Geluid presenteert tentoonstelling over YouTube

Vanaf 7 oktober 2016 presenteert Beeld en Geluid ‘Let’s YouTube’, volgens eigen zeggen de allereerste tentoonstelling over het online videoplatform. In maandelijkse thema’s kan de bezoeker ontdekken welke de impact YouTube op zijn leven heeft. 

Tijdens de eerste themamaand Your Life staan vloggen en het delen van je leven op YouTube centraal in de programmering. YouTubers Giovanni (Gio), Melanie (La Melanie) en hun ouders Louise en Marcel Latooy (De Latooys) selecteren als gastcurators de beste YouTube-video’s in de tentoonstelling en komen op bezoek voor meet and greets. Het YouTuber-gezin kondigde de tentoonstelling en de themamaand Your Life op 23 augustus aan op het kanaal van Gio en in een Q&A op Beeld en Geluid vlogs.

Impact van YouTube

Het medialandschap is in de afgelopen tien jaar snel veranderd: video kijken kan waar en wanneer men maar wil, iedereen kan zelf makkelijker dan ooit content produceren en YouTube is het grootste online videoplatform geworden. Deze ontwikkelingen zijn de aanleiding voor Let’s YouTube: in samenwerking met YouTube en de YouTubers van dit moment presenteert Beeld en Geluid een interactieve tentoonstelling waarin bezoekers de impact van YouTube op hun leven kunnen ontdekken.

In Let’s YouTube gaan bezoekers zelf aan de slag: ze testen hun kennis en inzicht over de effecten van YouTube om punten te scoren, waarmee ze de YouTube Rooms kunnen unlocken. In de Rooms stappen ze in de schoenen van de Creators door een video te maken en te uploaden naar de Upload Bar. Daar is de zelf gemaakte video en die van andere bezoekers op een groot scherm terug te zien. De tentoonstelling belicht ook de korte maar turbulente ontwikkeling van YouTube in het veranderde medialandschap en de opkomst van de Creator, de eigentijdse opvolger van de amateurfilmer.

Maandelijks thema

Elke maand wisselt het thema van Let’s YouTube. Na Your Life komen thema’s als gaming, beauty, muziek en journalistiek in de volgende acht maanden aan bod. Ieder thema heeft zijn eigen ambassadeur: een YouTuber of ander bekend persoon, die zijn of haar visie op het thema toont door video’s in een gedeelte van de tentoonstelling te selecteren. Rond de thema’s organiseert Beeld en Geluid evenementen, zoals masterclasses, workshops en meet and greets met bekende YouTubers.

YouTuber-gezin

Voor het eerste thema Your Life zijn Giovanni, Melanie, Louise en Marcel Latooy de ambassadeurs. Deze YouTubers publiceren op hun kanalen dagelijks tot wekelijks video’s over hun belevenissen, doen Q&A’s en challenges, en weten als geen ander hoe het is om je leven online te delen. De video’s op hun kanalen zijn in totaal al bijna 110 miljoen keer bekeken.

Het actuele programma en meer info en tickets zijn te vinden op beeldengeluid.nl/letsyoutube.