Beckett Digital Library gelanceerd

Op 28 april is de Beckett Digital Library gelanceerd. De BDL is een digitale reconstructie van de privé-bibliotheek van schrijver Samuel Beckett. De Universiteit Antwerpen leverde een grote bijdrage aan dit titanenwerk.

Op de conferentie ‘Beckett and Modernism’, van 27 t/m 30 april in Antwerpen, werd de Beckett Digital Library (BDL) ten doop gehouden. “We hebben alle leessporen in de boeken uit Becketts privé-bibliotheek in zijn appartement in Parijs ingescand, ontcijferd en gekoppeld aan zijn manuscripten, zodat het mogelijk wordt om te bestuderen hoe hij het werk van andere auteurs in zijn eigen schrijven heeft verwerkt,” aldus prof. Dirk Van Hulle.

Samuel Beckett (1906-1989), winnaar van de Nobelprijs literatuur en onder meer auteur van het toneelstuk Wachten op Godot, is een van de bekendste schrijvers van de twintigste eeuw. Het Centre for Manuscript Genetics, verbonden aan het Departement Letterkunde van de Universiteit Antwerpen, beschikt over heel wat expertise over de auteur.

De Beckett Digital Library (BDL) betreft een digitale reconstructie van de privé-bibliotheek van Beckett. Zij is gebaseerd op de werken bewaard in zijn Parijs appartement, in archieven (Beckett International Foundation) en in particuliere collecties. De BDL maakt onderdeel uit van het Beckett Digital Manuscript Project.