Back Street wil jongeren rappend en gokkend warm maken voor lezen en literatuur

Jongeren lezen steeds minder. Hoe wek je dan toch hun aandacht voor literatuur? Met de tentoonstelling Back Street, die op 16 september wordt geopend tijdens BoekTok Live, wil het Literatuurmuseum hierop een antwoord geven.

Jongeren vanaf 14 jaar dompelen zich tijdens Back Street onder in een andere wereld. De tentoonstelling leidt hen via donkere steegjes naar tien verschillende ruimtes. In de Bunker komen ze in een escaperoom van spannende verhalen terecht en bij de Bakfiets worden de bezoekers uitgedaagd een eigen song of rap te maken. In de Tattoo Shop geven jongeren zichzelf bloot door te reageren op situaties uit young adult-boeken met thema’s als huiselijk geweld, drugs, pesten en eenzaamheid. Op basis van hun keuzes wordt een persoonlijke tatoeage op hun arm getoond. In de Gym draait het om jezelf durven zijn.

Via passages uit boeken komen jongeren in aanraking met diverse schrijvers en maken ze kennis met vele soorten teksten: van biografieën tot spoken word en van poëzie tot graphic novels. Na een bezoek aan Back Street krijgt iedereen per e-mail persoonlijke boekentips toegestuurd, gebaseerd op zijn of haar spelervaring in de tentoonstelling.

‘Literatuur zet aan het denken. Over jezelf, anderen en de wereld om je heen. Dat willen we ook in Back Street bereiken, bijvoorbeeld door jongeren zelf een spoken word-act te laten maken over actuele thema’s zoals klimaat en gender’, zegt Literatuurmuseumdirecteur Aad Meinderts. ‘Tijdens de testperiode hebben we gemerkt dat zowel de inhoud als de vormgeving van de expositie bij de doelgroep tot de verbeelding spreken.’ 

BoekTok Live: gratis festival 

Voor iedereen vanaf 14 jaar organiseren Stichting CPNB en het Literatuurmuseum in Den Haag het gratis festival BoekTok Live op vrijdagavond 16 september (19-22.30 uur). Tijdens dit festival wordt de tentoonstelling Back Street geopend, vindt de aftrap plaats van de Boekenweek van Jongeren en wordt het Beste Boek voor Jongeren 2022 uitgereikt. Verder zijn 3PAK-auteurs Chinouk Thijssen, Daan Heerma van Voss en Gerschwin Bonevacia aanwezig, en zijn er schrijversoptredens en workshops van onder anderen Elten Kiene, Khalid Boudou en Margje Woodrow. Ook kunnen jongeren populaire BookTokkers ontmoeten. Het festival is gratis te bezoeken, maar jongeren wordt gevraagd wel een kaartje te reserveren.