Archieven starten voorverkiezing ‘Stuk van het Jaar’ 2014

Een aantal Nederlandse archieven is deze maand gestart met een voorverkiezing voor het mooiste of meest bijzondere archiefstuk uit de collecties. De voorrondes maken deel uit van de landelijke online verkiezing ‘Stuk van het Jaar’, die in oktober voor de tweede keer plaatsvindt. De verkiezing sluit aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: ‘Vriend & vijand’.

Iedereen kan in de voorverkiezingen stemmen in de studiezalen van de deelnemende archieven en via sociale media. Begin september gaat het winnende archiefstuk van een archief door naar de landelijke verkiezing. Tijdens de Maand van de Geschiedenis zijn de inzendingen te bekijken op www.stukvanhetjaar.nl, een site van de gezamenlijke archiefinstellingen Nederland. Archieven laten door deze verkiezingsactie zien welke interessante, vreemde, mooie, spannende en bijzondere archiefstukken rond het thema ‘Vriend & vijand’ zich in hun depots bevinden.

De hele maand oktober kan het publiek stemmen op hun favoriete archiefstuk. Bij de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis wordt de winnaar, het ‘Stuk van het Jaar’, op ludieke wijze bekendgemaakt.
Stuk van het Jaar is een initiatief van BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland), Bedrijfshistorie Rabobank, Gemeentearchief Gemert-Bakel, BHIC, Regionaal Archief Tilburg en partners. Via de Facebookpagina van ‘Stuk van het Jaar’ kunnen belangstellenden de verkiezing van alle deelnemers volgen.