Apple en IBM gaan samenwerken op de zakelijke markt

Apple en IBM gaan samenwerken. Dat hebben de bedrijven gisteren bekendgemaakt. IBM gaat meer dan honderd zakelijke apps maken voor iOS, het besturingssysteem van Apple. Als tegenprestatie zal IBM de producten van Apple aan de eigen klanten verkopen.

De stap is opmerkelijk omdat wijlen Steve Jobs erom bekend stond dat hij IBM als zijn grootste vijand zag. Dertig jaar geleden vochten IBM en Apple nog om de macht op de markt van thuiscomputers. Apple heeft zijn activiteiten inmiddels verbreed naar de mobiele markt en IBM levert vooral software en ict-diensten.

Apple en IBM zullen komend najaar meer dan honderd zakelijke applicaties leveren. IBM gaat daarnaast zijn big data- en data-analyse-capaciteiten inzetten voor het iOS-platform en zijn clouddiensten specifiek voor iOS optimaliseren op gebied van beheer en beveiliging. IBM gaat ook iPhones en iPads met daarop een zakelijk platform aanbieden en zal ook de apparaat-activatie, de distributie en het beheer voor zijn rekening nemen. Apple komt in ruil daarvoor met een enterprise-aanbod van zijn AppleCare-dienst.

Financiële details van de samenwerkingsovereenkomst zijn nog niet bekend gemaakt. IBM had in 2013 een omzet van 99,8 miljard dollar, Apple van 171 miljard. De bedrijven willen zich vooral richten op de detailhandel, de zorg, de financiële sector, de  reisbranche, de transportsector en telecom. Met AppleCare for Enterprise komt er speciale ondersteuning voor de zakelijke gebruikers.