App ‘Tijdreis 2000 jaar Domplein in Utrecht’ wint prijs

De jury van de tweejaarlijkse Geschiedenis Online Prijs heeft de iPad-app ‘Tijdreis 2000 jaar Domplein in Utrecht’ bekroond als beste applicatie. ‘De makers hebben de modernste technische mogelijkheden gebruikt om de app te realiseren, zonder daarbij het doel en de gebruiksvriendelijkheid uit het oog te verliezen,’ aldus de jury.

De iPad-app geeft een virtuele reis langs het Domplein vanaf de Romeinse tijd tot nu. 360 graden-panorama’s van het plein laten zien hoe dit door de eeuwen heen steeds van karakter veranderde. Uit iedere periode zijn er 3d-modellen van belangrijke bouwwerken, en afbeeldingen van vondsten uit die tijd, zoals de onlangs gevonden muntschat uit de vroege Middeleeuwen. De Tijdreis is de virtuele tegenhanger van de ondergrondse ontdekkingsreis DOMunder, waarbij bezoekers op avontuur gaan onder het Domplein. De Tijdreis wint het bronzen beeldje.
Als nummer 2 eindigt de website van het Zeeuws Archief Aan boord van een slavenschip, die de reis van het slavenschip d’Eenigheid in kaart brengt. De derde prijs is voor Weg naar de bevrijding, een website over het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog (1944) tijdens de bevrijding van het zuiden van Nederland. De site is gemaakt door de zuidelijke regionale kranten en omroepen.
Behalve de juryprijs zijn er ook drie publieksprijzen uitgereikt. De eerste prijs gaat dit jaar naar Historiek.net, dat zijn concurrenten met 2209 stemmen ver achter zich heeft gelaten. Historiek probeert de actualiteit te verbinden met geschiedenis en richt zich op een breed publiek, onder het motto ‘Omdat we ook van gisteren zijn’. Het hoge aantal stemmen bewijst dat bezoekers en volgers van Historiek dit waarderen.
De tweede prijs is voor Canon Sociaal Werk, de derde voor Zoekakten.nl. Alle drie winnaars ontvangen een geldbedrag.
De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, DE REE archiefsystemen, Archieven.nl en de Koninklijke Bibliotheek en wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. De jury van 2015 bestond uit Maarten van Rossem (voorzitter), Hay Kranen (ontwikkelaar digitale producties en Wikipediaan), Anne Burgers (Historisch Nieuwsblad), Huibert Crijns (Koninklijke Bibliotheek) en Erik de Ree (DE REE archiefsystemen).