In de nacht van 29 op 30 november werkten acht teams non-stop aan een app op basis van linked open datasets. Winnaar van deze vijfde editie van de HackaLOD is het team Nationaal Archief/Total Design. Zij ontwikkelden de Linked Data Player: een historische radio-app op basis van historische ANP-radiobulletins. De publieksprijs ging naar het pop-upteam ExpLOD met hun museuminstallatie voor vergeten objecten.
Linked Data Player
Het team van Ed de Heer (Nationaal Archief), Martijn Arts (Total Design) en Robbert van ’t Westende (Total Design) ging aan de slag met het idee voor een historische radio, waarbij je door de tijd kunt swipen alsof je frequenties afstruint. De radiobulletins kun je laten voorlezen en ze zijn verrijkt met toelichting, beeldmateriaal en metadata.
Voor deze app heeft het team de dataset ANP Radiobulletins van de KB gecombineerd met die van het Nationaal Archief. Het doel was een gemakkelijke, leuke applicatie, waar je lekker doorheen kunt zappen. Door het simpel te houden, heeft het team volgens de jury een speelse en laagdrempelige app opgeleverd. De Linked Data Player zal zeker ook jongeren aanspreken.
ExpLOD
Het team van Philo van Kemenade, Matúš Solčány, Jorim Theuns, Edward Anderson en Ben Companjen ontwikkelde een concept om vooral de onbekende stukken van een collectie te laten zien. Met een touchscreen bepaalt de bezoeker of dit object een prominente plaats krijgt of dat het mag ‘vervagen’ en uitsterven. Daarmee maakt het object plaats voor een vergelijkbaar nieuw object uit een andere collectie.
De objecten uit de dataset van het Rijksmuseum zijn door ExpLOD gelinkt aan vergelijkbare objecten van de collectie van het Museum voor Volkenkunde. De bezoeker bepaalt wat hij of zij kan zien en is daarmee verantwoordelijk voor het virtuele voortbestaan van een museumstuk.
‘Hoger niveau’
Volgens de jury is het niveau van de resultaten weer hoger dan vorig jaar. De erfgoeddatacommunity groeit en dat is merkbaar, aldus de jury. Verschillende datasets worden meer gecombineerd en er is extra aandacht voor het concept en wat de eindgebruiker ermee kan doen. Alle teams kregen de kans om hun app toe te lichten en te demonstreren voor het publiek en collega-hackers. Op basis van deze presentaties koos het publiek het winnende team.
HackaLOD
Met de HackaLOD wil de erfgoedwereld laten zien wat de meerwaarde is van het linken van datasets. Erfgoedinstellingen maken de data van hun collecties openbaar volgens bepaalde standaarden, zodat deze data door iedereen te gebruiken en op te roepen is, bijvoorbeeld in een applicatie zoals een beeldbank of een routeplanner. Door het combineren van verschillende data, wordt deze verrijkt, toegankelijk gemaakt en zijn er nieuwe inzichten te verwerven.
Deze editie van de HackaLOD werd georganiseerd door de Koninklijke Bibliotheek, het KNAW Humanities Cluster en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, in het kader van het Netwerk Digitaal Erfgoed.
Radio Kootwijk
De HackaLOD heeft patent op bijzondere locaties: een gevangenis, een kerk en deze keer midden op de Veluwe bij Radio Kootwijk. Met een strikt verbod om het terrein ’s nachts te verlaten (want stiltegebied Staatsbosbeheer) waren 34 hackers ook dit jaar weer volledig toegewijd aan het Nederlands cultureel erfgoed.
(Bron: hackalod.com; foto: Jacqueline van der Kort | KB)