Anja Smit (UB Universiteit Utrecht) per half juli nieuwe directeur van DANS

Anja Smit, sinds 2010 directeur van de Universiteitsbibliotheek van Universiteit Utrecht, wordt de nieuwe directeur van DANS, nationaal expertisecentrum en repository voor onderzoeksdata. Ze volgt half juli Henk Wals op die met pensioen gaat.

Wals: ‘Ik ben erg blij met de keuze voor Anja Smit. Ze is een van de meest vooraanstaande Nederlandse bibliotheekdirecteuren en geniet ook internationaal veel aanzien, bijvoorbeeld in haar rol als secretaris-generaal van LIBER, de Europese organisatie voor research libraries. De Utrechtse Universiteitsbibliotheek speelde onder haar leiding een belangrijke rol in de ontwikkeling van open science en FAIR data; diensten als DataverseNL en Yoda zijn daar ontwikkeld.’

Smit (61) brengt meer dan dertig jaar (inter)nationale ervaring mee op het terrein van duurzame toegang tot wetenschappelijke informatie. Zo was ze eerder directeur van de Universiteitsbibliotheken van de Universiteit Maastricht en de Radboud Universiteit, en executive consultant voor academische bibliotheken in de regio New England in de Verenigde Staten. Ook leidde ze samen met Frank Miedema tussen 2018 en 2019 het Open Science-programma van de Universiteit Utrecht. Smit is internationaal actief in netwerken als LERU, OCLC en LIBER.

Anja Smit