Amsterdam opent Depot Amsterdam Noord

Op 21 november 2019 opent burgemeester Halsema het nieuwe archiefdepot van Amsterdam. De volledig energieneutrale archiefbewaarplaats in Amsterdam Noord vormt een uitbreiding van de depotruimtes van het Stadsarchief Amsterdam in gebouw De Bazel. Daar blijft het publiek welkom voor onderzoek, tentoonstellingen, evenementen en cursussen.

De nieuwe bewaarplaats is ontwikkeld, gebouwd en in onderhoud bij BAM Bouw en Techniek. In opdracht van BAM Bouw en Techniek heeft architectenbureau cepezed het gebouw ontworpen. Het biedt met een vloeroppervlakte van 2665  vierkante meter ruimte aan 45 strekkende kilometer aan archief.

In het nieuwe depot zijn alle archieven van Amsterdam van na 1811 opgeslagen, met een daarop afgestemd klimaat. Met de bouw is een aantal zaken geoptimaliseerd. Zo leidt de gelijksoortigheid van de opgeslagen archieven tot een efficiënte inrichting. Dankzij een truckdock kan het laden en lossen binnen plaatsvinden, veilig en beschermd tegen de elementen. Met het inrichten van het depot is bovendien een nieuwe wijze van het registreren van vindplaatsen geïntroduceerd. Barcodes maken het mogelijk om snel en foutloos de archiefdozen, en daarmee hun inhoud, aan hun nieuwe vindplaats te koppelen.

(Bron en foto: www.amsterdam.nl/stadsarchief/)