Amazon steekt tot 4 miljard in AI-startup Anthropic

Opnieuw steekt een techbedrijf veel geld in een AI-startup. Dit keer is het Amazon, dat om te beginnen 1,25 miljard dollar betaalt voor een belang in Anthropic. Dit bedrijf heeft een eigen chatbot: Claude, waarbij de nadruk wordt gelegd op het ontwikkelen van veilige AI.

Het investeringsbedrag van Amazon kan nog verder oplopen naar 4 miljard dollar. Wat Anthropic met het geld gaat doen, is niet bekendgemaakt. De kans is groot dat in ieder geval een deel zal worden ingezet voor het financieren van rekencapaciteit in Amazons datacenters. Anthropic gaat de datacenters van de techgigant als ‘primaire’ plek gebruiken. Klanten van Amazons clouddienst, Amazon Web Services, krijgen daarnaast toegang tot de toekomstige taalmodellen van Anthropic, zo schrijft nos.nl.

‘AI-veiligheidslab’

In februari van dit jaar kwam via de Financial Times een soortgelijke deal naar buiten tussen Anthropic en Google, dat 300 miljoen dollar bleek te hebben geïnvesteerd voor 10 procent van de aandelen van de startup.

Hoewel Amazon bereid is tot 4 miljard dollar in Anthropic te investeren, is de deal nog altijd klein vergeleken met de samenwerking tussen OpenAI en Microsoft. Laatste bedrijf stopte tot nu 13 miljard dollar in de maker van ChatGPT. Belangrijk verschil: OpenAI werkt exclusief met Microsoft voor datacentercapaciteit, Anthropic niet met Amazon.

Anthropic werd in 2021 opgericht door voormalig medewerkers van OpenAI, die het bedrijf te commercieel vonden worden en hun eigen bedrijf een ‘AI-veiligheidslab’ noemen. Zijn chatbot Claude is vooralsnog alleen beschikbaar in de VS en in het Verenigd Koninkrijk.

Prompt engineer & librarian gezocht

Anthropic heeft op zijn website een vacature openstaan voor prompt engineer & librarian – met een salarisrange van tussen de 250.000 en 375.000 dollar per jaar. Deze functie werd ook aangestipt in een artikel in IP #6-2023 over de gevolgen van AI voor het vak. Hierin kwam onder meer naar voren dat de bibliotheek- en informatieprofessional zich moet bekwamen in prompt engineering, ofwel ‘het stellen van de juiste vraag en het geven van een precieze instructie om de meest bruikbare informatie te genereren’.