Amazon opent Nederlandse webwinkel voor e-books en e-readers

Amazon betreedt vandaag de Nederlandse markt. Vanaf woensdagochtend 08.00 uur worden e-books en e-readers aangeboden via www.amazon.nl, dat tot op heden klanten doorverwees naar de Britse webpagina van het Amerikaanse bedrijf. In september werd al bekend dat Amazon met Nederlandse uitgevers in onderhandeling was over het aanbieden van Nederlandstalige e-books.

Volgens woordvoerder Jorrit van der Meulen zullen via Amazon.nl 20.000 Nederlandstalige titels worden aangeboden, waaronder bestsellers als De Kraamhulp van Esther Verhoef, Kieft  van Michel van Egmond en Toen ik je zag van Isa Hoes. Daarnaast biedt Amazon meer dan 3 miljoen titels aan in andere talen. Het bedrijf, dat wereldwijd met 132.600 werknemers in dienst een omzet van 74 miljard dollar heeft, zegt dat met de grootste Nederlandse uitgeverijen inmiddels een akkoord is bereikt, maar dat een deal met andere uitgeverijen nog enige tijd kan duren. Amazon zal drie verschillende soorten Kindles gaan verkopen. De goedkoopste versie kost 59 euro, de duurste 189 euro.

In tegenstelling tot de Amerikaanse website zullen via de Nederlandse webinkel vooralsnog geen fysieke producten (papieren boeken, multimedia, kleding en elektronica) verkocht worden. Het bedrijf deed nog geen uitspraken over toekomstige activiteiten, maar de kans bestaat dat Amazon die producten op de langere termijn wel zal aanbieden via de distributiecentra in Duitsland en Groot-Brittannië, landen waar het bedrijf al langer actief is.

Marktleider Bol.com ziet de komst van een nieuwe concurrent met vertrouwen tegemoet. ,,De Nederlandse markt is al behoorlijk sterk ontwikkeld met zo’n 150 aanbieders”, zei topman Daniel Ropers tegen het ANP. “Daarbij zijn ook al grote Amerikaanse partijen als Apple en Google. Toch kiest nog altijd 60 procent van de consumenten voor Bol.com”.

Amazon maakte ook bekend dat onafhankelijke schrijvers de mogelijkheid krijgen hun boeken rechtstreeks te publiceren op amazon.nl via Kindle Direct Publishing (KDP). Zij kunnen daarmee tot 70 procent aan royalty’s verdienen. ,,Veel mensen hebben een verhaal dat ze willen vertellen, wij willen het hen graag gemakkelijk maken om hun boeken te delen met hun lezers”, aldus Van der Meulen.

Zie ook: 
Amazon in onderhandeling met Nederlandse uitgevers over verkoop e-books
Vacature Amazon verraadt plannen voor betreden Nederlandse markt
Amazon lanceert streamingdienst voor boeken

 Afbeelding: Wikimedia