Al 5000 foto’s op Wikiportret

Via de speciale website www.wikiportret.nl zijn inmiddels meer dan 5000 foto’s geüpload, veelal portretfoto’s van bekende personen met een artikel op Wikipedia. Deze foto’s zijn allemaal door fotografen vrijgegeven onder een vrije licentie zodat ze, voorzien van naamsvermelding, kosteloos kunnen worden gebruikt op Wikipedia en elders.

Wikiportret is in 2008 in het leven geroepen op initiatief van de Vereniging Wikimedia Nederland. Het is een hulpmiddel waarmee fotografen eenvoudig portretfoto’s voor Wikipedia ter beschikking kunnen stellen. De toenmalige voorzitter van de vereniging, bekend onder haar wiki-naam Ellywa, constateerde dat bij artikelen met biografieën vrijwel nooit goede portretfoto’s stonden. De oorzaak was het auteursrecht; op Wikipedia worden alleen afbeeldingen gebruikt met een vrije licentie. Die afbeeldingen waren destijds – en nog steeds – zeldzaam. Op biografieën op Wikipedia zonder portretfoto werd een oproepje gezet om een zelfgemaakte foto te uploaden. Deze oproepen blijken te werken; dagelijks komen er nieuwe foto’s binnen, aldus de organisatie.

De 5000 foto’s zijn niet alleen afkomstig van amateurfotografen, maar ook van professionals, zoals Janey van Ierland en Filip Naudts. ‘Als management van acteurs en regisseurs is het zowel voor onze cliënten als voor ons belangrijk dat er goede, recente rechtenvrije foto’s van hen in omloop zijn, die bovendien eenvoudig te vinden zijn. Wikiportret is voor ons de ideale manier om deze foto’s beschikbaar te maken. Wij hebben het geluk dat er binnen ons bedrijf twee medewerkers ook als fotograaf werkzaam zijn, waardoor het voor ons geen probleem is om een goede persfoto rechtenvrij ter beschikking te stellen,’ aldus Janey van Ierland, talentmanager, fotograaf en eigenaar van nummer19 management.

Wikipedia-artikel voorzien van een foto?

Heb je een Wikipedia-artikel gezien waar toevoeging van een portretfoto een verrijking zou zijn? Je kunt de foto zelf uploaden op de website van Wikiportret. De foto wordt dan vrijgegeven onder de vrije licentie die op Wikimedia-projecten wordt gebruikt, de CC-BY-SA4.0 licentie. Dat betekent dat de foto vanaf dat moment kosteloos door iedereen kan worden gebruikt, met de juiste naamsvermelding uiteraard. Na het uploaden op wikiportret.nl verzorgen vrijwilligers de rest van het werk, zodat de foto uiteindelijk terechtkomt bij het juiste Wikipedia-artikel.