Acteur LeVar Burton scoort met Kickstartercampagne Reading Rainbow

Acteur LeVar Burton, bekend van de televisieseries Roots en Star Trek: The Next Generation, heeft veel succes met een Kickstartercampagne die zich richt op leesbevordering. De doelstelling om via crowsfunding een miljoen dollar in te zamelen werd binnen een dag bereikt. Met nog 28 dagen te gaan staat de teller inmiddels op bijna 3,5 miljoen dollar.

Het succes is opmerkelijk omdat de campagne is gebaseerd op het televisieprogramma Reading Rainbow dat in 2006, na 23 seizoen, van de buis werd gehaald. In het programma, waarin Burton zelf ook acteerde, leerde kinderen op een speelse manier lezen. Met de campagne hoopt de acteur de populaire app voor de iPad ook naar andere digitale platformen te kunnen brengen. Dat is volgens Burton nodig, omdat veel gezinnen geen toegang hebben tot de tablets van Apple. Reading Rainbow hoopt met de uitbreiding ook het kwart van de Amerikaanse kinderen te bereiken die nu ongeletterd dreigen te blijven.

De doelstelling van de campagne is inmiddels bijgesteld naar 5 miljoen dollar. Als dat doel wordt behaald zullen 7500 klassen gratis toegang krijg tot Reading Rainbow, in plaats van de eerder geambieerde 1500. Of de app ook daadwerkelijk een goede manier is om kinderen te leren lezen zal nog moeten blijken. In een opiniestuk wijst The Washington Post erop dat de televisieserie in 2006 niet voor niets werd gestaakt. Het programma richtte zich volgens sommigen juist op kinderen die al geletterd waren.