Acht Amerikaanse onderzoeksbibliotheken starten Data Curation Network

Met een subsidie ​​van meer dan 500.000 dollar van de Alfred P. Sloan Foundation lanceren de U-M Library van de Universiteit van Michigan en zeven andere academische bibliotheken het zogeheten Data Curation Network. Dit netwerk wil onderzoekers ondersteunen bij het openstellen en delen van hun onderzoeksdata.

Overheidsinstanties, uitgevers, wetenschappelijke verenigingen en het grote publiek verwachten steeds vaker dat alle data die is gegenereerd binnen universiteiten, vrij beschikbaar wordt gemaakt. Dat stelt Jake Carlson, hoofd Research data services van de U-M Library. Maar het is volgens hem een uitdaging om die data op zo’n manier beschikbaar te stellen dat de gegevens ook kunnen worden gevonden, begrepen en gebruikt door andere mensen dan degenen die ze hebben gemaakt.

Trainingen

Het Data Curation Network biedt onder meer diensten en trainingen voor de gemeenschap van datacuratoren, zegt Lisa R. Johnston. Ook wordt samenwerking gestimuleerd. Johnston is principal investigator voor het Data Curation Network en hoofd van de data-repository van de Universiteit van Minnesota.

Implementatiefase 

De bibliotheken van de Universiteit van Minnesota zullen de driejarige implementatiefase van het project leiden. Zij doen dit samen met de U-M Library, de Sheridan-bibliotheken van de Johns Hopkins Universiteit, de bibliotheken van de Duke Universiteit, de bibliotheek van de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign, de Cornell University Library, de Penn State Universitaire bibliotheken en de Dryad Digital Repository.

(Bron: www.lib.umich.edu/news/)