De Vlaamse startup NeoScores heeft onlangs zijn webshop voor gedigitaliseerde bladmuziek gelanceerd: Gustaf. Via deze ‘marktplaats voor bladmuziek’ kun je bladmuziek kopen en downloaden naar smartphone, tablet of computer. Daarnaast kun je met de NeoScores-app aantekeningen op de gedownloade pdf maken, de muziek delen en je eigen partituren uploaden.
Door: Ria Warmerdam
NeoScores werd in 2008 bedacht door een trombonist, een fagottist en een pianist in café De Raaf in Antwerpen. Bob Hamblok, Jonas Coomans en Bart Van der Roost signaleerden de achterstand die het medium bladmuziek had in de digitale revolutie. Waar de cd’s werden ingehaald door mp3’s en iTunes, de gedrukte boeken concurrentie kregen van ereaders en de dvd steeds vaker werd vervangen door streaming video, bleef de wereld van de bladmuziek van papier. Dat wil zeggen, het grootste deel van de wereld. Voor bijvoorbeeld de gitaar of populaire pianohits viel er al veel te halen op internet, maar in de werelden van de klassieke muziek, orkesten, conservatoriumstudenten en muziekonderwijs was het aanbod niet representatief, fragmentarisch en onoverzichtelijk.
De drie mannen besloten een applicatie te maken waarmee je gedigitaliseerde partituren kon bewerken en delen. Van meet af aan was duidelijk dat de toepassing op alle besturingssystemen zou moeten werken. NeoScores richt zich op alle soorten bladmuziek. Van een complete symfonie met alle orkestpartijen tot een pophitje. Voor beginners tot gevorderden en voor zoldergitarist tot professional.
Veelbelovende startup
Er werd een werkende applicatie ontwikkeld waarmee gedigitaliseerde bladmuziek op alle apparaten bewerkt en gedeeld kon worden, maar de komst van de iPad in 2010 bleek een gamechanger te zijn. De op Abode-Flash gebouwde app kon de prullenbak in (want die draaide niet op de iPad) en men kon opnieuw beginnen. Via crowdfunding en fundraising kreeg het bedrijfje bestaande uit IT-ontwikkelaars en musici het geld bij elkaar om de ontwikkeling te continueren. In 2014 werd NeoScores uitgeroepen tot de ‘een na meest belovende startup in de wereld’ op de Startup Nations Summit in Seoul.
Webshop
Ook wist NeoScores enkele grote muziekuitgevers aan zich te binden met wie er een webshop voor de gedigitaliseerde partituren kon worden opgezet. Onder meer Music Sales, Schott en Alfred zijn van de partij. Naar eigen zeggen hebben ze nu zo’n zestig procent van de bladmuziekmarkt in het aanbod. In de webshop Gustaf (www.gogustaf.com) is de complete catalogus van deze en andere uitgevers per item te downloaden. Natuurlijk waren uitgevers zelf ook al actief met het digitaal aanbieden van hun muziek, maar dat bleef meestal beperkt tot de mogelijkheid om niet-interactieve pdf’s te downloaden. Als er al een bewerkingsapplicatie werd ontwikkeld, beperkte die zich die tot óf iOS óf android.
Sterke punten
De grote kracht van NeoScores is dat de gebruikers een los werk of liedje legaal kunnen kopen, downloaden en bewerken. Zo kan de muziek getransponeerd worden (in een andere toonsoort gezet worden) of van aantekeningen worden voorzien. Musici kunnen op hun beurt hun eigen partituren uploaden en zo bijvoorbeeld een bewerking van een hit van Beyoncé voor orgel delen met een andere organist. Een bewerking waar een reguliere uitgever geen brood in zal zien. Door te faciliteren voor alle platforms, kunnen Apple- en Windows-gebruikers zonder problemen samen muziek maken.
Uitdagingen
Nadeel is dat een aantal belangrijke muziekuitgeverijen zoals Hal Leonard, Peters en Bärenreiter nog niet overtuigd zijn. NeoScores is ook zeker niet het enige bedrijfje dat actief is op dit vlak, maar vooralsnog wel het meest complete. Met het openen van de zeer gebruikersvriendelijke webshop Gustaf hoopt men het aantal gebruikers dat lang schommelde rond de 5000 een grote boost te geven en uit te groeien tot de marktplaats van bladmuziek en muzikanten.
Ria Warmerdam werkt op de catalogusafdeling van de Centrale Bibliotheek Utrecht en is bestuurslid van de NVMB (Nederlandse Vereniging van Muziekbibliotheken, Muziekarchieven en Muziekdocumentatiecentra).
Deze bijdrage komt uit IP nr. 8 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.