Musée Yves Saint Laurent Marrakech opent eigen bibliotheek

Door: Michiel Nijhoff

De maand oktober had een hoogtepunt moeten worden voor Pierre Bergé, de voormalige levens- en zakenpartner van modeontwerper Yves Saint Laurent (1936-2008). Die maand zou in Parijs Musée Yves Saint Laurent in het voormalige hoofdkantoor van het modehuis opengaan. Niet lang daarna zou de opening volgen van Musée Yves Saint Laurent Marrakech; het museum dat zich bevindt in een gloednieuw gebouw naast het oude woonhuis van Saint Laurent en Bergé en de beroemde Jardin Majorelle. Het mocht niet zo zijn, want Bergé, de drijvende kracht achter beide musea, overleed kort daarvoor op 86-jarige leeftijd.

In elk geval is het erfgoed van de modeontwerper nu veiliggesteld. In Musée Yves Saint Laurent zijn duizenden kledingstukken, accessoires en schetsen van de couturier te zien. Ook zijn atelier is opengesteld, een ruimte vol snuisterijen, en met achter zijn bureau een enorme boekenwand. Saint Laurent liet zich inspireren door kunstenaars; beroemd is zijn Mondriaan-jurk, maar hij ontwierp ook haute couture geënt op werk van pop art- en andere kunstenaars. In 1966 verraste hij menigeen met ‘Le Smoking’, een op een smoking geïnspireerd pak voor vrouwen.

Ook in Musée Yves Saint Laurent Marrakech wordt veel mode tentoongesteld, waaronder duizenden stukken uit de Parijse collecties. Naast mode en stoffen worden ook ontwerpen, tekeningen en posters geëxposeerd. Dit alles wordt gecombineerd met een paar duizend objecten uit het Berber Museum, dat zich ook in de Jardin Majorelle bevindt.

In Musée Yves Saint Laurent Marrakech ligt een sterke nadruk op conservering en onderzoek. Bezoekers vinden hier tevens een onderzoeksbibliotheek met meer dan zesduizend deels zeer kostbare werken over kunst, mode, literatuur, tuinarchitectuur en plantkunde van Marokko. Voor deze bibliotheek werd bovendien een belangrijke collectie historische, antropologische, sociologische en linguïstische studies over de Berbercultuur verworven. Eigenlijk zou je het museum een tegenhanger kunnen noemen van het Institut du Monde Arabe in Parijs.

Michiel Nijhoff is teamleider informatiecentrum van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 8 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.