Lifehacking: de WorldBrain (onder)zoekmachine

Met de WorldBrain browser plugin kun je je bladwijzers en browsergeschiedenis full-text doorzoeken.

Door: Leen Liefsoens

Enige ambitie kan de Duitse Oliver Sauter en zijn team niet ontzegd worden: met het WorldBrain-project willen ze een structurele oplossing bieden voor foutieve informatie en nepnieuws. Hoe? Door software te ontwikkelen waarmee onderzoekers nuttige content en metadata kunnen vinden, evalueren en delen met hun netwerk.

De eerste fase in het project is de zoekmachine, een browser plugin voor Chrome en Firefox. Na het installeren van de plugin wordt van elke bezochte website (inclusief pdf’s) de tekst lokaal opgeslagen. Privacy gegarandeerd en door alleen de kale tekst op te slaan, wordt de opslaghoeveelheid enigszins binnen de perken gehouden. Daarna kan je via de adresbalk zoeken. Typ de letter ‘w’ in, gevolgd door een spatie en voeg vervolgens de zoekwoorden toe. Behalve in de geïndexeerde webpagina’s en pdf’s zoekt WorldBrain ook in browserapps als Evernote, Pocket en Basket (alle drie eerder besproken in deze rubriek). Alle resultaten die met een klein hersenpictogram in de dropdown verschijnen komen uit de WorldBrain-zoekmachine. Als je op een resultaat klikt, ga je naar de betreffende website.

Standaard worden alleen de pagina’s geïndexeerd die je bezoekt ná het installeren van de plugin, maar je kunt ook je bestaande browsergeschiedenis en bladwijzers importeren (momenteel alleen beschikbaar voor de Chrome plugin) via het WorldBrain-icoontje in de browser werkbalk. Via dit icoontje kun je tevens leren over meer zoekopties, zoals het filteren op tijd, phrase search en het uitsluiten van woorden. En je kunt aangeven welke pagina’s niet mogen worden geïndexeerd (bijvoorbeeld de website waarop je online bankiert).

In latere fasen van het project wordt er nog veel meer mogelijk: je browsergeschiedenis en bladwijzers delen, annotaties en notities toevoegen, (automatisch) inhoudsaanbevelingen bijsluiten, (automatisch) associaties leggen, social search en de ontwikkeling van een (automatische) kwaliteitsscore. Kortom, uiteindelijk worden het zoek- en deelgedrag en de annotaties en aanbevelingen van gebruikers binnen WorldBrain gecombineerd om de kwaliteit van informatie en nieuws te beoordelen. Foutieve informatie en nepnieuws krijgen zo een lage kwaliteitsscore.

Vooralsnog is dit toekomstmuziek, maar de WorldBrain browser plugin bewijst nu al zijn nut door full-text zoeken in je browsergeschiedenis mogelijk te maken. Zonder deze plugin beperkt dit zoeken zich vooralsnog tot de titel en de metadata van webpagina’s. Alle reden om het project te volgen op worldbrain.io. Hier vind je tevens twee video’s (in het Engels) waarin de visie achter het project (vision video) en het nut van de plugin (intro video) helder worden uitgelegd.

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 7 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.