Werkrituelen: Wouter Schallier

Wouter Schallier werkt sinds 2012 als hoofdbibliothecaris bij de VN-bibliotheek in Santiago (Chili).

 

Omschrijf je eigen manier van werken in één woord?

Vooruit. Professioneel mag het wat mij betreft best vooruitgaan, en ik hou van nieuwe uitdagingen: van de Universiteitsbibliotheek in Leuven, via LIBER in Den Haag naar de VN-bibliotheek in Santiago. Stuk voor stuk fascinerende projecten, in heel diverse contexten.

Wat voor mobieltje heb je? En wat voor computer?

iPhone 6 Plus, mijn mobiele kantoor waar ik (bijna) alles mee kan doen. Verder een Windowslaptop van het werk.

Zonder welke programma kun je niet werken?

Nog steeds e-mail (zucht)… Verder gebruik ik steeds vaker Whatsapp en Google Docs.

Hoe ziet je werkplek eruit?

Weinig of geen afleiding. Enkel het essentiële meubilair, kale witte muren, natuursteen en veel daglicht.

Wat is jouw tip om het meest tijd te besparen?

Zet je computer af en maak een praatje of een wandeling.

Heb je een to-do-lijstje?

Verschillende. Sommige taken schijnen op magische wijze te verdwijnen 🙂

Zonder welk apparaat kan je absoluut niet leven?

Marshall-luidspreker. Vult het huis permanent met muziek.

Luister je tijdens het werk naar muziek?

Nee. Het raam staat meestal open en verse lucht is voor mij genoeg.

Maken social media onderdeel uit van je werk?

Twitter, LinkedIn en Facebook, maar ik probeer mijn verslaving te beperken.

Wat lees je nu?

Ik lust/lees werkelijk alles: gebruiksaanwijzingen, reclamepanelen, kranten, sociale media en boeken (momenteel Gabriel García Márquez’ Liefde in tijden van cholera). Televisie of films zijn absoluut niet aan mij besteed, met als enige uitzondering Coppola’s The Godfather dat mij blijft fascineren.

Hoe laad je je eigen ‘batterij’ op?

Onder andere met outdoor sport. Hier in Santiago hebben we slechts tien tot vijftien regendagen per jaar, dus ideaal om met de fiets naar het werk te gaan. Verder ga ik nog een uurtje per dag hardlopen of een bootcamp doen in het park naast mijn werk.

Het beste advies dat je ooit van iemand kreeg?

Sta vroeg op. Lukt me zeker niet altijd, maar ik geniet ervan om rond 4 uur ’s morgens op te staan en een uurtje een boek te lezen. Daarna kruip ik terug onder de lakens voor mijn tweede slaap. Zalig.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 7 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.