Sinds november 2016 zijn Amerikaanse klimaatwetenschappers druk bezig om hun databases veilig te stellen, schrijft Enno Meijers in dit nummer. Zij vrezen dat president – en klimaatscepticus – Trump hun onderzoeksprogramma’s zal stilleggen en hun enorme dataverzamelingen van het web zal laten verdwijnen.
Het ideaal van een open web waarin we vrij content en informatie kunnen delen, staat onder druk, luidt de strekking van Meijers artikel. En niet alleen door Trumps mogelijke activiteiten. Organisaties en personen betrokken bij de publieke informatievoorziening dienen zich meer bewust te zijn van de bijdrage die ze kunnen leveren aan een meer open en transparant web. Meijers gaat uitgebreid in op IPFS (‘InterPlanetary File System) dat een een protocol biedt waarmee elke computer een volwaardig knooppunt in het web kan worden. Bibliotheken, erfgoedinstellingen, universiteiten en overheidsorganisaties kunnen zo bijdragen aan een open infrastructuur.
Zonder een open web met een open infrastructuur zouden initiatieven als Bellingcat, een burgercollectief dat zich bezighoudt met onderzoeksjournalistiek – bijvoorbeeld naar het neerhalen van de MH17 – nooit kunnen bestaan. Met alle open bronnen die er nu beschikbaar zijn, is er ontzettend veel uit te vogelen, vertelt Bellingcat-medewerker Christiaan Triebert in dit nummer. Over die open bronnen zal hij ook vertellen op de VOGIN-IP-lezing op 9 maart in Amsterdam.
div>Behalve het open web en open bronnen wordt in deze IP ook aandacht besteed aan emoji’s, het vertrek van Marian Koren uit de bibliotheekwereld en debuteert Marietje Schaake met haar eerste wisselcolumn.