Column: Yahoo cureert geen content meer

Door: Eric Sieverts

Content curation, is dat niet ook een soort ontsluiting? Toen ik in het vorige nummer schreef dat ontsluiting weer helemaal terug was, had ik daarbij inderdaad ook content curation kunnen noemen. Ook dat is alweer enkele jaren een buzzword. Op Google levert het 350.000 hits op; een veelvoud van wat je met ‘subject indexing’ vindt

Des te opmerkelijker dat onderwerpsgidsen of directories zoals die van Yahoo – toch prototypes van content curation – juist steeds minder gebruikt worden. Zo weinig dat Yahoo eind van dit jaar de stekker eruit trekt. Terwijl de Yahoo-directory toch de allereerste onderwerpsingang tot het web was. Nog voor de eerste echte zoekmachines opkwamen, hadden Jerry Yang en David Filo in 1994 hun systematische lijstje bookmarks als ‘Yet Another Hierarchical Officious Oracle’ op het web gezet. Overigens schreven zij zelf die benaming toe aan de Yahoos, nare primitieve wezens die voorkomen in Gulliver’s reizen. Ook later was Yahoo nog enige tijd populairder dan de echte zoekmachines, omdat je er makkelijker iets mee vond dan met Lycos, AltaVista of Excite. Op een internationaal zoekcongres in 1998 werd zelfs beweerd dat de Yahoo-directory het van de zoekmachines gewonnen had.

Hoe anders is het gelopen na het verschijnen van Google. Zoals die de andere heeft, zo is dat ook gebeurd met steeds meer gecureerde onderwerpsingangen. Argus Clearinghouse, Profusion, Looksmart, About.com, DirectSearch, BUBL, Pinakes, Intute, Goshme, DUTCHess – wie kent die namen nu nog? Allemaal al geruisloos verdwenen. Meest recent – een paar maanden geleden – volgde Complete Planet, een op onderwerp ingedeeld overzicht van bijna 100.000 onderwerpszoeksystemen. En per 31 december dus de Yahoo Directory zelf. Die mededeling verstopte Yahoo – nogal beschamend na 20 jaar trouwe dienst – in twee regeltjes in een bericht dat verder hoogdravend over ‘Continued Product Focus’ ging.

De Open Directory bestaat intussen nog wel. Maar hoeveel wordt die nog gebruikt? En hoe goed wordt die nog bijgehouden door zijn 89.824 (!) editors? En de WWW Virtual Library? En de Nederlandse Startpagina’s? Ze bestaan nog, maar de achterliggende gespecialiseerde onderwerpsgidsen lijken steeds minder goed up-to-date gehouden te worden. En bezoekcijfers van Startpagina.nl blijken in tien jaar tijd toch ook met een factor 10 te zijn ingezakt.

Dit alles wekt de indruk dat content curation niet veel toekomst meer heeft. Maar het hangt er natuurlijk maar vanaf wat je precies onder die term verstaat en om welke schaal het gaat. Gaat het om het hele internet of alleen om heel specifieke segmenten en gebruikersgroepen, of zelfs alleen om de content van je eigen website waar je Schema.org op toepast? Voor dat eerste lijkt inderdaad geen plaats meer, zoals het stopzetten van Yahoo’s curatieactiviteiten laat zien. Maar voor kleinschaliger toepassingen lijken er nog volop mogelijkheden. Zij het dat zonder duidelijke doelgroep of use case ook dat laatste moeilijk wordt.

Eric Sieverts is redacteur van IP en freelance docent en adviseur.