Deze jurk komt uit de printer. De onderdelen van het kledingstuk – 2.279 driehoekjes, met elkaar verbonden door 3316 scharnieren – zijn als het ware ‘geprogrammeerd’ zodat de jurk zélf meebeweegt met het lichaam. De jurk is ontwikkeld door het Amerikaanse designbureau Nervous System, dat eerder experimenteerde met sieraden die zich vormen naar het lichaam van de drager. De techniek erachter wordt kinematics, een systeem voor 4D-printing, genoemd.
Het Museum of Modern Art (MoMA) in New York heeft deze zogenaamde ’Kinematics Dress’ opgenomen in zijn collectie. De jurk is hier vanaf 14 februari te zien op de tentoonstelling ’This is for everyone: design experiments for the common good’.
Overigens collectioneren steeds meer musea 3D-geprinte objecten. Zo voegde het Victoria and Albert Museum in Londen een werkend 3D-geprint pistool aan designbureau Nervous System de collectie toe en nam het Stedelijk Museum in Amsterdam de 3D-geprinte Solid C2-stoel van de Franse ontwerper Patrick Jouin op in zijn verzameling. Een 3D-geprint hoofd van de Haagse schrijver en dichter Bart Chabot krijgt eind dit jaar een plek in het Letterkundig Museum. Chabots gezicht maakt nu nog onderdeel uit van een tentoonstelling over de impact van 3D-printing in het Museum voor Communicatie in Den Haag.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen