Verkorte URL’s zijn sinds de opkomst van Twitter helemaal ingeburgerd. Twitter maakt webadressen die je in je tweet plaatst automatisch korter. Maar het verkorten van een lange URL kan ook handig zijn voor gebruik in bijvoorbeeld een mail of een artikel. Tal van tools kunnen dit voor je doen.
Door: Leen Liefsoens
Wanneer alleen de lengte van de URL belangrijk is en je geen andere opties nodig hebt, kun je het best gebruik maken van de service pi.vu. De URL bestaat dan uit slechts zeventien karakters. Bij verkortingsdiensten als tinyurl.com (een van de eerste diensten), goo.gl (de officiële tool van Google) en bit.ly (wereldwijd de meest populaire dienst) kun je het webadres aanpassen: de laatste karakters verander je in een leesbaar woord. Deze diensten bieden ook analytische informatie aan over de ‘clicks’ die je link ontvangt.
Bij de Nederlandse dienst no.nl kun je je URL beveiligen met een eigen wachtwoord of voorzien van een geldigheidsduur of advertentie. De dienst is.gd maakt van een URL niet alleen een verkorte link, maar ook een QR-code. Bit.ly en no.nl bieden tevens de mogelijkheid om verschillende URL’s in één link te bundelen. Je krijgt dan één pagina met een lijst van alle URL’s. Nog handiger is de dienst faturl.com, waarbij je in één click alle verzamelde URL’s kunt openen in browsertabs. Wil je alle links bekijken uit deze Lifehacking, ga naar faturl.com/ipurltools/.
Wanneer je een verkorte URL ontvangt, kan je in tegenstelling tot bij gewone URL’s niet altijd in een oogopslag zien op welke website je belandt. Dit kan gevaarlijk zijn, want je komt misschien wel op een onbetrouwbare of een spampagina terecht. Gebruik wheredoesthislinkgo.com, een snelle compacte URL-‘uitpakker’, om het oorspronkelijke webadres te zien voor je er naartoe surft. Een tweede waarschuwing is op zijn plaats. Wanneer een URL-verkorter ophoudt te bestaan, of de verwijzingen worden aangepast, resulteert dit in een dode of invalide link. Kiezen voor een bekende dienst is aan te raden. Ook al heb je geen 100% zekerheid, de kans is groter dat de URL dan actief blijft.
Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen