De branchevereniging van Spaanse kranten, AEDE, heeft de Spaanse overheid en de Europese mededingingsautoriteiten gevraagd maatregelen te nemen tegen de sluiting van Google Nieuws in hun land. Dat is een opmerkelijk omdat de uitgevers zelf betrokken waren bij de totstandkoming van de nieuwe wet die Google vorige week deed besluiten de stekker uit de dienst te trekken.
De uitgevers willen dat Google Nieuws ook in Spanje actief blijft omdat de dienst zorgt voor veel verkeer naar de websites van kranten. Google sluit de dienst omdat het bedrijf geen medewerking wenst te verlenen aan de wet, die ingaat op 1 januari 2015 en die krantenuitgevers verplicht geld te vragen aan Google News voor het opnemen van hun websites. Google wil de uitgevers niet betalen omdat het naar eigen zeggen zelf ook niets verdient aan Google Nieuws. Volgens de Volkskrant is de nieuwe wet omstreden omdat nieuwsmedia zich niet kunnen onttrekken aan de heffing. Die wordt namelijk geïnd door een onafhankelijke organisatie volgens een model dat trekken heeft van de heffingen die in Nederland worden gedaan op informatiedragers als cd’s, dvd’s, harde schijven en mp3-spelers.
De kwestie heeft veel overeenkomsten met de ontwikkelingen van Google Nieuws in Duitsland. Daar werd eerder dit jaar een rechtszaak tegen het Amerikaanse bedrijf aangespannen door het consortium VG Media, waar onder meer de uitgevers Axel Springer en Burda deel van uitmaken. VG media eiste een vergoeding van Google omdat het hun online krantenartikelen ter beschikking zou stellen van het publiek. Google won die zaak echter en in oktober kondigde het consortium aan dat Google toch fragmenten van krantenartikelen mocht blijven gebruiken bij het indexeren en doorverwijzen naar websites van Duitse kranten.