Vorige week zijn in de Leidse Meelfabriek de Cultuurhistorische Atlas en de vernieuwde website van Erfgoed Leiden en Omstrekengelanceerd. De nieuwe website werd gebouwd na het samengaan van de voormalige afdeling Monumenten & Archeologie en het voormalige Regionaal Archief Leiden.
De website geeft bezoekers onder andere de mogelijkheid om te bladeren door de Atlas van Blaeu. Ook bevindt zicht op de website een beeldbank met meer dan 160.000 afbeeldingen, waaronder 125.000 topografische kaarten, tekeningen, foto’s en prenten.
De Cultuurhistorische Atlas biedt toegang tot alle informatie over erfgoed in de omgeving. Dankzij de atlas kan Leids erfgoed al in een vroeg stadium in bestemmingsplannen worden opgenomen en kunnen burgers en ontwikkelaars zich laten informeren over de geschiedenis van de omgeving; aan de hand van informatie-, waarderings- en themakaarten kunnen bezoekers ieder historisch element in het gebied vinden.
Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) is een regionaal kennis- en adviescentrum waarin archivisten, bouw- en architectuurhistorici, archeologen en monumentenzorgers zeer nauw samenwerken. ELO heeft ongeveer 9 kilometer archief, 3000 dozen archeologisch materiaal en 2850 monumenten onder haar hoede. Voorheen stond het ELO bekend onder de naam het Regionaal Archief Leiden (RAL).
Op de website van Unity is een radio-interview met Martijn Andela van Erfgoed Leiden en Omstreken te beluisteren.