Op 14 juni 2014 organiseren het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Wikimedia Nederland een zogenoemde edit-a-thon waar gewerkt wordt aan Wikipedia-artikelen over Nederlandse muziek uit de periode 1900-1940.
Het doel van de schrijfsessie, bij Beeld en Geluid in Hilversum, is om kennis over muziek uit deze periode vast te leggen en zo bereikbaar te maken voor de hele wereld. Deze kennis is momenteel moeilijk te vinden. Die circuleert in netwerken van verzamelaars, kenners en muziekwetenschappers en mist nog op online platforms zoals Wikipedia of de Muziekencyclopedie van Beeld en Geluid.
De aanleiding voor dit evenement is dat het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid momenteel een grote collectie 78-toerenplaten aan het digitaliseren is. Van revuemuziek tot fanfare, van voordrachten tot foxtrots: met meer dan 10.000 nummers geeft deze collectie een mooi overzicht van, vooral vooroorlogse, Nederlandse muziek. Door dit te digitaliseren wordt het niet alleen mogelijk om deze muziek op andere manieren te beluisteren, maar is de muziek ook veiliggesteld voor de toekomst.
De dag staat vooral in het teken van het gezamenlijk schrijven van artikelen voor de online encyclopedie Wikipedia. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten. De dag begint met een korte cursus over het schrijven van encyclopedische artikelen op Wikipedia. Ook is er een kleine expositie te zien van platenspelers, platenhoezen, wasrollen en andere objecten uit het archief van Beeld en Geluid. Deelnemers kunnen een exclusieve rondleiding krijgen door het depot van Beeld en Geluid. Naast het (leren) schrijven van artikelen is dit evenement een mooie gelegenheid voor verzamelaars en kenners om elkaar te ontmoeten en kennis en ervaringen uit te wisselen.
Meer informatie en het programma zijn te vinden op de speciale pagina van WikiMedia. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven met behulp van een online registratieformulier.