Bezoekers van het TextielMuseum in Tilburg en Museum Catharijneconvent in Utrecht kunnen vanaf deze week artikelen uit Wikipedia lezen op een touchscreen, bevestigd op een zuil. Beide musea hebben een selectie gemaakt van bijdragen die voor hen het meest interessant zijn. Volgens Wikimedia is het de eerste keer dat informatie over museumcollecties via een touchscreen verrijkt wordt met artikelen uit de internetencyclopedie.
Verdiepingslaag
“In onze bibliotheek staat een kast met stalen van verschillende grondstoffen, halffabricaten en eindproducten van textiel,” zegt Errol van de Werdt, directeur van het TextielMuseum. “De Wikipedia-internetzuil biedt onze bezoekers een fraaie aanvulling op de stalen: ze kunnen het textiel niet alleen bekijken en voelen, maar ook uitgebreide Wikipedia-artikelen lezen via de internetzuil.” Marieke van Schijndel, directeur van Museum Catharijneconvent, noemt de Wikipediazuil, geplaatst in de eregalerij van het museum, een “extra verdiepingslaag” voor de bezoekers.
Zuil ontwikkeld dankzij donatie
Wikimedia Nederland, de organisatie die in Nederland Wikipedia ondersteunt, kon de Wikipedia-zuil ontwikkelen door een donatie van een particulier. Het Utrechtse bedrijf Frontwise ontwikkelde de techniek op basis van open source webtechnologie. Dit betekent dat andere musea er gratis van gebruik kunnen maken.
Proef
“Het betreft een proef,” vertelt Hay Kranen, projectleider Wikimedia in het Museum. “We willen kijken of het zin heeft en of mensen het gaan gebruiken, en ook of ze inderdaad gaan lezen. We houden statistieken bij of, en hoe lang, mensen de zuil gebruiken.”
Verwacht Kranen dat museumbezoekers (lange) Wikipediateksten zullen gaan lezen? Ïk zie mensen vaak genoeg lange teksten lezen die op muren staan in musea, dus we zullen eens kijken of ze hetzelfde doen op deze zuil.”
De zuilen zijn tot 15 september in gebruik bij het TextielMuseum en Museum Catharijneconvent, daarna gaan ze door naar andere culturele instellingen.