VOGIN-IP-lezing 2022: openbronnenonderzoek, desinformatie en factchecking

‘De NOS verslaat de oorlog met de hulp van burgerspeurders’, zo kopte NRC eerder deze week. Steeds meer en vaker gebruiken klassieke media open source intelligence (OSINT)-technieken, iets wat we al gewend waren van organisaties als Bellingcat. Tijdens de aankomende VOGIN-IP-lezing, op 11 mei in de OBA, is voor dit actuele onderwerp ook ruim aandacht.

Een van de acht lezingen is van Brecht Castel, journalist en factchecker bij Knack. Onlangs nog schreef hij het artikel Hoe burgerjournalistiek de oorlog in Oekraïne verandert op de website van het Belgische medium. Ook heeft Castel een eigen OSINT YouTube-kanaal. Tijdens zijn voordracht bij de VOGIN-IP-lezing (‘Hoe online onderzoek helpt in de strijd tegen desinformatie’) zal Castel ingaan op het belang van OSINT en burgerjournalistiek om fakenieuws te doorgronden. Omdat het lastig kan zijn om de betrouwbaarheid van bronnen te beoordelen is het ook belangrijk om zelf feiten te kunnen checken, weet hij. Met zijn lezing reikt hij daarvoor enkele praktische tips & tricks aan.

Factchecking is al langer een thema bij de VOGIN-IP-lezing. Zo verzorgt Alexander Pleijter (universitair docent internetjournalistiek aan de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden, en coördinator van Nieuwscheckers) al een aantal jaren de goedbezochte (en dito beoordeelde) workshop ‘Zo word je factchecker’. Ook dit jaar is hij weer van de partij.


Voor het hele programma van lezingen en workshops: klik hier.
Inschrijven? Tot 1 april geldt Vroege Vogel-korting.


De VOGIN-IP-lezing is het gezamenlijke evenement van Stichting VOGIN en IP. De vorige editie vond plaats op 21 oktober vorig jaar.