KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België, verwacht dankzij de aankoop van drie geautomatiseerde scanners haar online aanbod te kunnen uitbreiden met vijftienduizend pagina’s per dag of 3 miljoen pagina’s per jaar. Het gaat specifiek om Belgische boeken en tijdschriften uit de negentiende en twintigste eeuw.
Net als de technologische mogelijkheden evolueren ook de behoeften van het publiek, weet KBR. Gebruikers willen ‘op afstand’ toegang tot de collecties, en onderzoekers hebben steeds vaker grote hoeveelheden data nodig, zo staat ook beschreven in het onderzoeksproject DATA-KBR-BE, een interdisciplinaire samenwerking tussen experts in cultureel erfgoed, digital humanities-onderzoekers en datawetenschappers. Het doel van het project is, in lijn met open science, op dataniveau toegang te bieden tot de gedigitaliseerde en born digital-collecties van KBR.
KBR wil de komende jaren nog beter aan die behoeften tegemoetkomen door haar inspanningen op het vlak van digitalisering van de collecties te intensifiëren. Ze blijft inzetten op de handmatige digitalisering van handschriften, kranten, kaarten en andere kostbare, unieke of kwetsbare documenten, maar gaat voor enkele specifieke collecties geautomatiseerde scanners inzetten om het tempo te kunnen opvoeren.
Via robot én met de hand
Momenteel worden de robots getest in het kader van het onderzoeksproject ARTPRESSE, dat Belgische kunst bestudeert aan de hand van de populaire periodieke pers. Hiervan zijn al tienduizenden pagina’s gescand die ook zijn toegevoegd aan www.belgicaperiodicals.be, het platform voor gedigitaliseerde tijdschriften van KBR. ‘Door onze digitaliseringsketen voor een deel te automatiseren kunnen we de volumes uitbreiden voor de collecties van boeken en tijdschriften die in goede staat verkeren. Zo kunnen onze erfgoedspecialisten zich richten op de meest kwetsbare en kostbare documenten en objecten die nog altijd met de hand moeten worden gedigitaliseerd’, aldus Frédéric Lemmers, diensthoofd Digitalisering van de collecties bij KBR.