De Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) gaan samen nieuwe AI-algoritmes ontwikkelen om kanker beter te kunnen behandelen, zo meldt de UvA. Vorige maand ondertekenden de bestuurders van UvA en Antoni van Leeuwenhoek de overeenkomst voor de start van het nieuwe lab dat deel uitmaakt van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI).
Doel van de samenwerking is kanker beter te kunnen behandelen met kunstmatige intelligentie. Voorafgaand en tijdens de behandeling komt veel en complexe informatie van de patiënt beschikbaar door middel van medische beeldvorming, pathologie, DNA, et cetera. Het is voor medisch specialisten uitdagend om op basis van al deze informatie de beste behandeling te kiezen en uit te voeren. Het gebruik van zelflerende algoritmes kan uitkomst bieden. De samenwerking combineert expertise in kankeronderzoek met die van AI-technieken. Deze kennisdomeinen worden vertegenwoordigd door Jan-Jakob Sonke namens het NKI, gespecialiseerd in beeldgestuurde therapie, en Marcel Worring namens de UvA, als AI-expert.
Computer herkent tumoren
‘AI-technologie gaat een steeds grotere rol spelen in het wetenschappelijk onderzoek naar kanker’, vertelt Worring, hoogleraar bij het Instituut voor Informatica van de UvA. ‘Zelflerende algoritmes kunnen soms taken overnemen waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is. Een familie van zelflerende algoritmes is deep learning. In plaats van dat de programmeur expliciet vertelt op welke delen van de data het algoritme moet letten, vertelt die alleen wat het eindresultaat moet zijn. Het voordeel daarvan is dat het deep learning-algoritme tot inzichten kan komen waar de programmeur zelf nooit aan gedacht had.’
In het geval van beeldherkenning voor het opsporen van kanker wordt een grote database van medische afbeeldingen van patiënten met kanker gebruikt. De computer leert daarvan en kan, als de database groot genoeg is, voor sommige vormen al net zo goed als een specialist tumoren herkennen. Door AI-gedreven beeldanalyse, die de behandelaar continu van informatie voorziet, kan bijvoorbeeld een therapie veel patiëntspecifieker worden toegepast.