Alice de Jong, Andrea Langendoen en Edwin Mijnsbergen nemen afscheid als redacteur van IP. Stefan Jongen en Mirjam Raaphorst komen de redactie versterken.
Stefan Jongen studeerde psychologie en promoveerde in de humane psychofarmacologie. Na zes jaar als onderzoeker en docent te hebben gewerkt, maakte hij een overstap naar de Universiteitsbibliotheek van Maastricht. Als Wetenschappelijk Informatie Specialist ondersteunt hij studenten, docenten en onderzoekers, ontwikkelt hij trainingen rondom informatievaardigheden en doet hij onderzoek naar de link tussen informatie en leren. Stefan schreef eerder voor IP bijdragen over podcasts, streaming van studieboeken en startups.
Mirjam Raaphorst studeerde Middeleeuwse geschiedenis in Nijmegen en kwam in 2007 via een stage bij de Koninklijke Bibliotheek terecht. Daar heeft ze in de afgelopen twaalf jaar diverse functies bekleed en is ze de laatste jaren werkzaam als coördinator bij Metamorfoze (het nationaal programma voor het behoud van papieren erfgoed) en dienstcoördinator Geheugen van Nederland. Als redacteur van IP richt zij zich op (digitaal) erfgoed en ontwikkelingen in de bibliotheeksector.
In 2007 debuteerde Edwin Mijnsbergen met een coverartikel over de virtuele wereld Second Life, waar de Openbare Bibliotheek Amsterdam toen net een ‘filiaal’ had geopend. Het is het startpunt geweest van een jarenlange samenwerking. Steeds op losvaste basis als auteur van vele stukken. Maar toen Edwin in 2014 als nieuwsredacteur toetrad, nam hij zitting in de redactie. En beoordeelde hij binnengekomen bijdragen altijd kritisch-opbouwend. De laatste jaren concentreerde hij zich op IP lingo, een rubriek die door Rob Feenstra wordt overgenomen. Edwin richt zich nu op zijn Middelburgse opdrachten, waarvan Wij zijn De Stad – Middelburg de grootste is.
Twitter was in 2009 nog voorbehouden aan een klein, select gezelschap. Een van hen: Alice de Jong. Zij schreef in dat bewuste jaar voor IP-lezers een allereerste kennismaking met deze ‘microblog’, zoals het toen nog werd gezien. Een jaar later trad Alice toe tot de IP-redactie. Ze schreef onder andere over apps en ontwikkelingen in Chinese bibliotheken. Ondertussen maakte Alice in het werkveld verschillende overstappen: van het Vredespaleis naar de UB Leiden (waar ze de eerste vakreferent Sinologie van Nederland was). En vervolgens werkte ze als onderzoeker bij het ‘Shared Taste’-project (Universiteit Leiden). De laatste jaren bleef Alice op de achtergrond betrokken bij IP en deed ze veel redactiewerk. Onzichtbaar misschien, maar van groot belang voor het blad.
Andrea Langendoen kwam in 2013 in de redactie. Ze schreef over tal van onderwerpen, van een interview met hoogleraar Arjo Klamer tot een bibliotheekmedewerker die tevens werkte als buschauffeur. Ook zette ze een serie over groene bibliotheken op. Andrea heeft afgelopen december, na achttien jaar, ook afscheid genomen van de KB. Ze gaat als freelancer aan de slag binnen de culturele sector en is daarnaast begonnen aan een studie rechten.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2019. Het gehele nummer kun je hier lezen.