In 2018 bestaat de afdeling Biomedische Informatie (BMI), onderdeel van vakvereniging KNVI, 65 jaar. Een terugblik op de lustrumdag.
Door: Irma van Houts, lid van de communicatiewerkgroep BMI
Een betere plek om dit te vieren en te gedenken was er niet. Op dinsdag 25 september troffen 50 biomedisch informatiespecialisten elkaar in de boekenstad van Nederland, in Deventer. Deze stad is 1250 jaar oud en viert om die reden ook een lustrum. Een dubbele link betekent dubbel feest.
En dat was het ook. Dat er een groepje bereid was gevonden om naast het gewone werk deze lustrumdag voor te bereiden en feestelijk te gedenken, terwijl er ook al verschillende interviews waren gepubliceerd in het vakblad IP en op de BMI-site, zegt al genoeg over de bevlogenheid en het enthousiasme dat de BMI kenmerkt.
Kennis delen en van elkaar leren
Dat BMI een levendig netwerk is, werd al snel duidelijk tijdens de terugblik van voorzitter Simone Visser op 65 jaar BMI. De oprichting van de Centrale Catalogus Ziekenhuis (CCZ), de oprichting van de Commissie Bij- en Nascholing (CBN) voor de eigen deskundigheidsbevordering omdat er weinig scholing is op dit specifieke vakgebied, de oprichting van de Nederlandse Artikelendatabank voor de Zorg (NAZ): het zijn enkele voorbeelden van de levendigheid en bevlogenheid van deze beroepsgroep, die voortdurend initiatieven neemt om kennis te delen en van elkaar te leren.
En er kwamen op deze dag ook nieuwe anekdotes bij. Zo presenteerde Suzanne Bakker het boek ‘Medische bibliothecarissen, een beetje speciaal maar vooral heel eigen’. Over dit overzicht uit het archief van de BMI gaan we ongetwijfeld meer horen.
Toekomst van het vak
Een terugblik kan niet zonder een vooruitblik. Pensionering is niet aan de orde, tweette ‘librarian whisperer’ Frank Huysmans voorafgaand aan zijn keynote. Huysmans is hoogleraar bibliotheekwetenschap en onderzoeker/adviseur in media, informatie en communicatie. Hij schetste de toekomstige veranderingen in de bibliotheken en de rol van de informatiespecialist hierbij.
“Maken de toenemende digitalisering en robots het werk van het informatiespecialist overbodig?” Een herkenbare en actuele vraag. Digitalisering kan het werk gemakkelijker maken en taken veranderen maar er blijft altijd werk. Goede metadatering door informatiespecialisten is hiervan een voorbeeld. Net als de digitale vergankelijkheid, want links zijn soms onbetrouwbaar omdat ze niet naar de informatie verwijzen die je verwachtte.
Genoeg werk aan de winkel voor informatiespecialisten dus. Huysmans ziet de mens of informatiespecialist als een extreem geavanceerde robot waar je een vraag aan kunt stellen en van wie je een antwoord kunt krijgen, maar die daarnaast ook kan doorvragen en een nieuw antwoord kan geven.
Pedagogische kwaliteiten
“De BMI is een klein maar cruciaal radertje dat de organisatie gevraagd en ongevraagd kan voeden met informatie,” zei Frank Huysmans tot slot. Pedagogische kwaliteiten zijn hierbij onmisbaar: informatiespecialisten kunnen mensen helpen bij het zoeken, vinden en overdragen van informatie zodat ze kunnen blijven leren.
(Keynote ‘librarian whisperer’ Frank Huysmans. Foto: Ger de Bruyn)