Alle IP-columns van Eric Sieverts verzameld

Van april 1997 tot en met november 2015 verzorgde redacteur Eric Sieverts met ijzeren regelmaat een column in IP. Het resultaat: 102 bijdragen over de ‘informatieprofessie’, goed voor zo’n 22.000 woorden. Zijn columns bundelde hij onlangs in een pdf. Hoe kijkt hij erop terug?

Op verzoek van de redactie bladerde Eric Sieverts, nog altijd actief als redacteur bij IP, opnieuw door zijn stukken. “Van de diensten en systemen die in de columns aan bod komen, zijn er opvallend veel intussen weer verdwenen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de diensten die genoemd worden in mijn column over web 2.0 uit februari 2006,” zegt Eric. “Maar van de nieuwe functies en methoden die geïntroduceerd werden, zie je in de huidige systemen wel weer veel terug.”

Het trof hem ook dat de slingerbeweging tussen onze voorkeuren voor zoeken en voor browsen die hij in een van zijn columns signaleerde, ook aan de inhoud van de columns zelf te zien is. Toen Eric vanaf begin 2008 echt in elk nummer een column ging verzorgen, was het naar zijn ervaring ook niet moeilijk meer elke keer aan een onderwerp te komen. “In onze snel veranderende informatiewereld drongen die onderwerpen zich als het ware op, als je daar maar een open oog voor had.”

Actueel en actueel gebleven

Terugkijkend viel het Eric ook op dat sommige punten die hij langgeleden beschreef, pas veel later actueel zijn geworden of onverwacht actueel zijn gebleven. “Denk bijvoorbeeld aan de informatiebubbel, informatie-overload, informatiemonopolies en archivering en behoud van digitale producten.”

En last but not least: “Een aantal competenties van de informatieprofessional die in de stukken aan bod kwamen, blijft nog steeds belangrijk, zoals zoekvaardigheid, bronnenkennis en ontsluitingstechnieken. Vooral dat laatste beleeft in heel nieuwe vorm een onverwachte revival, vooral in het kader van het semantisch web,” besluit Eric. “Dat maakt ons vak nog steeds zo interessant.”

Lees hier (pdf) alle columns van Eric Sieverts terug.

(Afbeelding via pixabay.com)